Mainos

Oikeus ratkaisi kiistan 80-luvun tietokoneohjelmasta

Ohjelman tekijänoikeuksista ja myyntituloista on riidelty jo 1990-luvulta asti. Riidan osapuolina ovat olleet helsinkiläinen kemisti ja tamperelainen ohjelmistoyhtiö.

Tampereen käräjäoikeus on ratkaissut helsinkiläisen kemistin ja tamperelaisen ohjelmistoyhtiön Prettybit Softwaren välisen riidan tietokoneohjelmasta. Kemisti hävisi kanteen ja joutuu maksamaan 120 000 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Hänen omat oikeudenkäyntikulunsa ovat yli 200 000 euroa.

Kemian käyttöturvallisuustiedotteiden hallintaohjelma on alun perin laadittu 1980-luvulla. Ohjelman tekijänoikeuksista ja myyntituloista on kiistelty 1990-luvulta saakka.

Helsinkiläinen kemisti tilasi vuonna 1987 Prettybitiltä kemiallisten aineiden rekisteriä koskevan tietokoneohjelman. Ajan tyyliin ohjelma toimi DOS-käyttöjärjestelmässä.

Prettybit kehitti sittemmin ohjelmaa ja muunsi sen Windows-käyttöjärjestelmään. Aluksi osapuolet kehittivät ohjelmaa yhteistyössä mutta riitautuivat myöhemmin tekijänoikeuksista ja tuotoista.

Tampereen käräjäoikeus on ratkonut riitaa vuodesta 2002. Kemisti vaati ohjelmistoyhtiöltä satojentuhansien eurojen korvauksia menetetystä taloudellisesta hyödystä ja miljoonan euron vahingonkorvausta.

Vuonna 2004 käräjäoikeus päätti hylätä kanteen. Turun hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion vuonna 2006 ja palautti asian takaisin käräjäoikeuteen.

Tänään antamassaan tuomiossa käräjäoikeus hylkäsi kemistin kanteen. Käräjäoikeuden mukaan ohjelmiston tekijänoikeudet ovat ohjelmistoyhtiöllä ja alkuperäisillä ohjelmoijilla sekä DOS-version että Windows-version osalta. Kemistin osuus ohjelman laatimisessa oli ollut lähinnä ideointia ja kemiallisia aineita koskevien tietojen keruuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.