Oikeus otti kantaa työvoimavuokrauksen pelisääntöihin

Oikeus on ottanut ensi kertaa kantaa siihen, tuleeko työvoiman vuokrausyrityksen noudattaa asiakasyrityksen toimialan yleissitovaa työehtosopimusta. Turun käräjäoikeuden tuoreen päätöksen mukaan ei tarvitse.

Kolme Extra Oy:n yhteistoimintayritystä oli antanut neljä kerroshoitajaa vuokralle silloisen Arctian omistamien hotellien kerroshoitajatehtäviin Turussa. Kerroshoitajat vaativat oikeudessa mm. päiväkorvauksia, lomaltapaluurahoja ja palkkaa sairasta lastaan hoitamaan jääneelle äidille. He vetosivat hotelli- ja ravitsemisalan työehtosopimukseen. Vaatimukset koskivat vuosia 1995-97 ja olivat noin 20 000 markkaa työntekijää kohti.

Oikeuden mukaan yleissitovuutta koskeva lainkohta on tarkoitettu kunkin työehtosopimusalan järjestäytymättömiä työnantajia varten. Työvoiman vuokrausala on oma alansa, jota majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimus ei koskenut. Juttu ei koskenut palkkoja ja työaikalisiä, joita yritykset olivat sitoutuneet noudattamaan työsopimusten perusteella. Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto valittaa päätöksestä hovioikeuteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat