Mainos

Oikeus määritteli hiv-tartunnan hinnaksi noin 50 000 euroa

Virusta levittänyt rovaniemeläinen mies sai kymmenen vuotta vankeutta.

Hi-viruksen useisiin naisiin tartuttanut rovaniemeläinen Aki Matti Hakkarainen tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Rovaniemen käräjäoikeudessa tänään. Uhreille hän joutuu maksamaan yhteensä 330 000 euron korvaukset. Yhden tartunnan hinta asettui noin 50 000 euroon.

Tartunnan sai kaikkiaan viisi naista. Lisäksi 14 naisen terveys vaarantui suojaamattomassa seksissä. Rovaniemellä ja Jyväskylän seudulla tapahtuneet teot alkoivat jo vuonna 1999 pian sen jälkeen kun Hakkarainen oli itse saanut tartunnan Thaimaassa 16-vuotiaana.

Hänet tuomittiin jo joulukuussa 2005 Rovaniemen käräjäoikeudessa vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen taudin levittämisyrityksestä. Suojaamaton seksi kuitenkin jatkui, ja viimeinen tiedossa oleva viruksen tartuttaminen sijoittuu toukokuulle 2007. Yön tapahtumiin liittyi myös raiskaus.

Mielentilalausunnon mukaan Hakkarainen ymmärsi kaiken aikaa, että hän vaarantaa sukupuolikumppaneidensa terveyden.

Ei kovennusta

25-vuotias Hakkarainen tuomittiin viidestä törkeästä pahoinpitelystä ja 14:stä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Hi-viruksen tahallinen levittäminen katsotaan nykyisin törkeäksi pahoinpitelyksi, josta enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Tapahtumaketjuun liittyvien muiden syiden tai rikosten nojalla maksimituomiota olisi voitu koventaa enintään kolmella vuodella. Tällä koventamisperusteella syyttäjä oli vaatinut 12 vuoden vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeuden mukaan Hakkaraisen toiminta ei kuitenkaan ollut niin suunnitelmallista, että koventamisperustetta olisi voitu käyttää.

Toisaalta oikeus nosti vankeusajan pituuden haitarin yläpäähän, koska törkeät pahoinpitelyt olivat "hyvin vahingollisia sekä vaarallisia ja niistä aiheutui asianomistajille parantumaton vakava sairaus". Oikeuden mielestä Hakkaraisen syyllisyys oli erityisen korkea teoissa, jotka tapahtuivat vuoden 2005 ehdollisen tuomion jälkeen.

Lievennystä tuomioon ei tuonut myöskään Hakkaraisen oikeusavustajan vetoomus laajan julkisuuden tuomista paineista.

Oikeuden mukaan asian erityisen tiivis ja näkyvä käsittely tiedotusvälineissä ei ollut mitenkään poikkeuksellista, kun otetaan huomioon rikosten vakavuus, vaarallisuus ja määrä.

Viruksen hinta

Neljälle hiv-tartunnan saaneelle naiselle Hakkarainen joutuu korvaamaan 45 000 euron kullekin. Yksi naisista saa 55 000 euron korvauksen. Summia oikeus perusteli muun muassa pysyvällä haitalla.

Hakkarainen määrättiin maksamaan korvauksia myös psyykkisten oireiden tuomasta järkytyksestä, joka on verrattavissa kipuun ja särkyyn. Summat vaihtelevat 600 eurosta 8 000 euroon. Raiskauksen uhri sai lisäksi 5 000 euroa kärsimyksistään.

Tuomitun ja asianomistajien oikeusavustajat kuittasivat työstään kaikkiaan reilut 50 000 euroa.

Hakkaraisen kymmenen vuoden tuomiosta vähennettiin vuosi ja 27 päivää, jotka hän on ollut vangittuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.