Mainos

Oikeus: Kreikan yleisradio saa lisäaikaa

Kreikan korkein hallinto-oikeus kumosi myöhään illalla maan hallituksen päätöksen sulkea yleisradioyhtiö ERT. Oikeuden mukaan ERT saa jatkaa lähetyksiään toistaiseksi, kunnes uusi yleisradioyhtiö perustetaan.

Uudella yleisradiolailla ERT:n toimintaa on määrä supistaa merkittävästi. Ei ole tiedossa, milloin laki valmistuu.

Viime viikolla tehty sulkupäätös aiheutti närää hallituksen kahden pienpuolueen keskuudessa ja raivostutti kreikkalaiset.

Hallitus kokoontui illalla hätäkokoukseen, koska kiista ERT:stä uhkasi jo kaataa koko hallituksen. Lähteiden mukaan pääministeri Antonio Samaras lepytteli hallituskumppaneitaan muun muassa lupaamalla ministerikierrätystä.

Päätös ERT:n sulkemisesta tehtiin hallituksen säästöbudjetin puitteissa. Samarasin johtaman Uusi demokratia -puolueen mukaan yhtiö söi noin 300 miljoonaa euroa vuosittain ja sen katsojaluvut jäivät kauas yksityisten kilpailijoiden luvuista.

Vaikka yleisradioyhtiön alasajo onkin herättänyt voimakkaita reaktioita, myös ERT itse on ollut kritiikin kohteena.

Yhtiöön palkattiin poliitikkojen suosiossa olevia, mutta epäpäteviä toimittajia. Osa työntekijöistä nosti palkkaa ilmaantumatta koskaan töihin.

– Läpinäkymättömyys ja tuhlailu yhtiössä ovat jatkuneet vuosia, hallituksen tiedottaja Simos Kedikoglou sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Voimakkaita reaktioita

Kreikkalaisen ANA-uutistoimiston PR-henkilö Dimitra Letsa arvelee, että historia on yksi syy, miksi ERT:n sulkeminen herätti Kreikassa voimakkaita reaktioita.

– Sulkeminen tuo mieleen ikävä muistoja ajoista, jolloin sananvapautta rajoitettiin, hän sanoi puhelimitse STT:lle.

– Kanava on ollut myös tärkeä linkki kotiin erityisesti ulkomailla asuville kreikkalaisille. Sillä on kulttuurista merkitystä.

Letsan mukaan ihmisiä suututtavat myös menetetyt työpaikat. On arveltu, että uudessa yhtiössä tulee olemaan puolet vähemmän työntekijöitä.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.