Mainos

Oikeus kielsi hakkuut Lapin paliskunnassa

Lapin käräjäoikeuden tänään asettama toimenpidekielto estää Metsähallituksen hakkuut, maanmuokkauksen ja tietyöt Sodankylän pohjoisosassa olevan Lapin paliskunnan alueella. Päätöstä tehostettiin miljoonan markan sakonuhalla.

Kielto koskee metsätalouskäytössä olevia maita, joita on noin 100 000 hehtaaria. Paliskunnan alue on kaikkiaan noin 370 000 hehtaaria, joista valtaosa on suojelun piirissä. Turvaamistoimella oikeus haluaa varmistaa, etteivät metsätyöt muuta luonnonoloja sillä aikaa kun asiaan haetaan ratkaisua varsinaisessa pääkäsittelyssä.

Paliskunnan nostama kanne tullee oikeuteen huhtikuussa ja käsittelyn arvellaan kestävän vuoden loppupuolelle. Lapin paliskunta on vedonnut poronhoitolakiin ja siihen, että hakkuut haittaavat pahoin poroelinkeinoa. Metsähallituksen mukaan hakkuukielto ei ole tarpeellinen porotalouden kannalta mm. siksi, että paliskunnan tärkeimmät talvilaitumet ovat Urho Kekkosen kansallispuistossa, jossa metsätöitä ei tehdä.

Aluejohtaja Tapio Pouta sanoo, että alueen metsätaloustoiminnan vuotuinen liikevaihto on 12-14 miljoonaa markkaa. Tappiot ovat isot etenkin, jos varsinainen oikeudenkäynti venyy pitkään. Sodankylän pohjoisessa metsätiimissä on työssä 52 ihmistä. Tilanteen takia heidän kanssaan aloitetaan pian yt-neuvottelut, huomauttaa Pouta. Metsähallitus aikoo valittaa Sodankylässä istuneen käräjäoikeuden päätöksestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.