Oikeus hylkäsi syytteet törkeästä ihmiskaupasta

Toinen syytetyistä sai ehdollisen vankeusrangaistuksen laittoman maahantulon järjestämisestä.

Vantaan käräjäoikeus on hylännyt kahden intialaistaustaisen miehen syytteet törkeästä ihmiskaupasta. Parivaljakon epäiltiin pakottaneen intialaismiehen työskentelemään Suomessa palkatta heidän omistamassaan ravintolassa sekä torikauppiaana.

Syytteessä olleet ovat nykyään Suomen kansalaisia.

Oikeus katsoi, ettei intialaismiehen vapauden rajoittamisesta ole mitään näyttöä. Sitä, että mies on ollut apuna ravintolassa ilman palkkaa, ei oikeuden mukaan voi pitää pakkotyönä.

Uhriksi epäilty intialaismies saapui Suomeen lentokoneella kesäkuussa 2005. Hän pääsi maahan kuukauden voimassa olleella turistiviisumilla. Kuukautta myöhemmin hän anoi turvapaikkaa Mikkelistä väärillä henkilötiedoilla. Mies kertoi tulleensa Suomeen Venäjältä rekan kyydissä.

Maaliskuussa intialaismies sai Ulkomaalaisvirastolta kirjeen, joka koski hänen käännyttämistään takaisin kotimaahan. Samassa kuussa mies hakeutui omasta aloitteestaan kuulusteltavaksi.

Esitutkinnassa intialaismies kertoi kaksikon anastaneen hänen passinsa ja uhkailleen häntä myös väkivallalla, jos hän ottaisi yhteyttä viranomaisiin. Lisäksi hän kertoi maksaneensa "työnantajilleen" liki 18 000 euroa muun muassa lentomatkoista. Työstä ja palkasta mies kertoi sopineensa epäiltyjen kanssa etukäteen.

Passi olikin hävinnyt

Käräjäoikeudessa intialaismiehen kertomus kuitenkin muuttui.

Aikaisemmasta poiketen hän kertoi hävittäneensä passinsa. Lisäksi mies kertoi uhkailun liittyneenkin tilanteeseen, jossa hänen oikea henkilöllisyytensä paljastui viranomaisille.

Siitä, oliko intialaiselle luvattu palkkatyötä Suomesta, ei saatu näyttöä.

Vaikka kertomukset muuttuivat, oikeus piti selvänä sitä, että intialaismies on omasta aloitteestaan ja tahdostaan saapunut Suomeen. Hän tunsi entuudestaan molemmat syytetyt, joista toinen haki miehen lentokentältä ja järjesti tälle asunnon.

Intialaismies oli työskennellyt kaksikon kanssa toreilla ja ravintolassa, mutta yhdenkään todistajan kertomus ei viitannut siihen, että häntä olisi pakotettu työntekoon.

Laittoman maahantulon järjestämisestä tuomio

Törkeän ihmiskaupan lisäksi miehiä syytettiin kahdesta törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Toinen miehistä saikin 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen intialaismiehen laittoman maahantulon järjestämisestä. Tekoa ei kuitenkaan arvioitu törkeäksi.

Oikeus katsoi, että suomessa asuva mies oli tietoinen intialaismiehen aikeista jäädä Suomeen, mutta lähetti silti viranomaisille kutsukirjeen vain turistiviisumia varten. Koska viisumihakemukseen liitetyssä kutsussa olleet tiedot eivät pitäneet täysin paikkaansa, ei viisumi oikeuttanut maahantuloon.

Tapaus oli Suomen oikeushistorian toinen ihmiskauppaoikeudenkäynti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat