Mainos

Oikeus hylkäsi syytteet Anton-pojan tapauksessa

Päiväkodista karanneen porilaisen Anton-pojan hukkuminen ei johda rangaistuksiin. Opetusalan Ammattijärjestön lakimies pitää päätöstä merkittävänä.

Porin käräjäoikeus on hylännyt molemmat porilaisen Anton-pojan hukkumisjutussa nostetut syytteet. Oikeuden mukaan päiväkodin johtaja ei ole syyllistynyt laiminlyöntiin, sillä päiväkodissa oli onnettomuuspäivänä yksi pätevä työntekijä enemmän kuin päivähoitoasetus edellyttää. Myös ulkoilutilanteessa henkilökuntaa oli riittävästi.

Osastopäällikkö ei ole lyönyt laimin virkavelvollisuuksiaan, sillä yksityisen päiväkodin päivittäisten toimintojen valvonta ei kuulu hänen tehtäviinsä. Porilainen 5-vuotias Anton Engholm katosi kesäkuussa yksityisen päiväkodin pihasta. Hänet löydettiin muutaman päivän kuluttua hukkuneena Kokemäenjoesta.

Anton pääsi karkaamaan Steiner-päiväkodista tilanteessa, jossa molemmat ulkoilua valvovat hoitajat olivat kiinnittäneet huomionsa eri puolilla leikkialuetta itkeviin lapsiin. Oikeus totesi päätöksensä perusteluissa, että lapsia valvottaessa syntyy usein tilanteita, jotka vaativat valvojan tarkemman huomion. Kun tilanteita on yhtä aikaa useita, jotkut lapsista voivat jäädä hetkellisesti vaille valvontaa. Näin oli käynyt myös Antonin karatessa, eikä syy ollut päiväkodinjohtajan laiminlyönneissä.

"Syytteessä järjestelmä"

Päätöksen tuoreeltaan oikeustalon kansliasta haki myös Porin kaupungin sosiaaliasioista vastaava palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen. Hän oli helpottunut syytteiden hylkäämisestä, vaikka tapauksen surullisuutta se ei hänen mukaansa poista.

- Asia on meille hyvin raskas. Koin syytteessä olleen pikemminkin järjestelmän kuin yksittäisen viranhaltijan. Oikeus joutui miettimään, mikä on palveluntarjoajan vastuu. Päätös vahvistaa myös oman arvioni asiasta olleen oikean, Laaksonen totesi.

Kihlakunnansyyttäjä kertoi tekevänsä päätöksen oikeusprosessin mahdollisesta jatkamisesta vasta ensi viikolla.

OAJ:n lakimies pitää Anton-tuomiota merkittävänä

Lakimies Markku Poutala Opetusalan Ammattijärjestöstä pitää Porin käräjäoikeuden tuomiota päiväkodista karanneen ja hukkuneen pikkupojan tapauksessa merkittävänä.

- Nyt oikeus mittasi ensimmäistä kertaa Suomessa, mikä on päivähoidon järjestäjän vastuu yksityisen päiväkodin toiminnan turvallisesta järjestämisestä ja siellä työskentelevien määrästä.

- Oikeudessa ja poliisitutkinnassa on toki käsitelty tapauksia, joissa lapsi on karannut päiväkodista tai päiväkodissa on sattunut vahinko.

Lastentarhanopettajaliiton (LTOL) puheenjohtaja Soile Oleander kertoi, että liitto käsittelee tuomiota joulun jälkeen ja ottaa siihen tarvittaessa kantaa. Syytteessä olleet kaksi henkilöä eivät ole LTOL:n jäseniä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.