Oikeus: Guantánamossa "vihollistaistelijoita"

Yhdysvaltain armeijan ensimmäisen Guantánamon vankeja koskevan päätöksen mukaan neljä vankia ovat "vihollistaistelijoita", joihin eivät päde Geneven sotavankien kohtelua säätelevät sopimukset.

Yhdysvaltain armeija on julkistanut ensimmäiset Guantánamon vakien asemaa koskevat päätökset. Eilisen päätöksen mukaan neljä Guantánamon sotilastukikohtaan suljettua vankia on katsottava "vihollistaistelijoiksi". Heidän asemansa ei siten muuttunut.

Oikeuskäsittelyn taustalla on Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan terrorismiepäilyjen takia pidätetyillä vangeilla on oikeus asemaansa koskevaan oikeuskäsittelyyn. Yhdysvallat katsoo, että Guant+anamon liki 600 vankia ovat vihollistaistelijoita eivätkä sotavankeja, joiden kohtelua säätelisivät Geneven sopimukset.

Suurin osa vangeista on otettu kiinni Afganistanin sodan aikana ja heitä on pidetty vangittuna pari vuotta ilman syytteiden nostoa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet vankien asemaa tutkivan sotilastribunaalin toimintaa, sillä vangeilla ei ole oikeutta ammattimaiseen oikeusapuun. Vangeille on myönnetty mahdollisuus saada tuekseen upseeri, jolla ei kuitenkaan ole lainopillista koulutusta.

Ensimmäisistä käsittelyistä kertonut Yhdysvaltain armeijan edustaja ei paljastanut, mistä maista mainitut neljä vankia ovat kotoisin. Hänen mukaansa tähän mennessä on kuultu kaikkiaan 21:tä vankia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat