Mainos

Oikeus Facebook-päivityksestä: Vanhasta rikostuomiosta kertominen ei ollut rikos

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 39-vuotiaan miehen syytteet yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. 39-vuotias oli julkaissut tietoja toisen miehen vanhasta rikostuomiosta Facebookissa.

Syytetty myönsi kirjoittaneensa omalle Facebook-sivulleen päivityksen, jossa kerrottiin toisen miehen huumeista, varkauksista ja väkivallasta saamasta vankeustuomiosta.

Syytetty on liikuntaesteinen ja mies oli toiminut hänen avustajanaan noin puolen vuoden ajan lähes päivittäin. Syytetyn mielestä hän ei sopinut avustajan tehtäviin.

Facebook-viestin johdosta avustaja menettikin työpaikkansa.

Avustaja myönsi oikeudessa saaneensa 2000-luvulla ehdottoman vankeustuomion, mutta oli omasta mielestään sovittanut sen.

Avustaja arveli Facebook-viestin syyksi sitä, että eläinsuojeluviranomaiset olivat vieneet liikuntaesteisen koiran pois. 

"Ei loukannut yksityiselämää"

Oikeus katsoi, että kyse ei ollut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Syytetty oli puuttunut avustajan yksityiselämään, mutta avustaja oli itse kertonut tuomiosta syytetylle. Oikeus totesi, ettei ehdottomaan vankeustuomioon johtanut rikos voinut olla vähäinen.

- Liikuntaesteisenä vastaaja on halunnut suojella muita asemassaan olevia, jotka tarvitsevat avustajaa toimissaan, oikeus perusteli ja katsoi, ettei vastaajalla ollut loukkaamistarkoitusta.

Oikeuden mukaan ”yksityiselämälle ei voida antaa suojaa vallinneissa olosuhteissa sellaista maineen menetystä vastaan, joka on johtunut hänen omaan rikolliseen tekoonsa liittyvistä tavanomaisista seurauksista.”

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.