Mainos

Oikeus: Eurajoen kunta saa puoltaa ydinjätesijoitusta

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valitukset, joita tehtiin Eurajoen kunnanvaltuuston taannoin antamasta lausunnosta ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta Olkiluotoon. Lausunto annettiin valtioneuvostolle ja se oli sijoituspaikkaa puoltava.

Ydinpolttoaineen loppusijoituskapseli

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että Eurajoen valtuusto on voinut harkintansa mukaan antaa sen kaltaisen lausunnon kuin minkä se antoi. Asiaan liittyvässä päätöksenteossa ei ole hallinto-oikeuden mukaan tapahtunut menettelyvirheitä eikä päätös ollut lainvastainen. Toisin kuin valittajat katsoivat, valtuustolle oli oikeuden mielestä toimitettu kaikki asian ratkaisemisen kannalta olennaiset tiedot.

Valittajien mielestä kunnanvaltuutetut olivat esteellisiä päättämään lausunnon antamisesta, koska he ovat olleet kunnan puolesta päättämässä kunnan ja ydinvoimayhtiön välisistä muista sopimuksista. Oikeuden mukaan esteellisyyttä ei ollut. Valituksissa vaadittiin myös sijaintipaikkalausunnosta neuvoa antavaa kansanäänestystä. Tästä vaateesta oikeus tyytyi toteamaan, ettei neuvoa antavaa kunnallista kansanäänestystä ole missään kunnalle kuuluvassa asiassa määrätty pakolliseksi.

Oikeus muistutti, ettei kunnanvaltuuston lausunnolla ratkaista, mihin ydinpolttoainelaitos sijoitetaan, vaan sijoittamisesta päättää valtioneuvosto. Kunnanvaltuuston päätöksestä tehtiin kaksi erillistä valitusta, joissa oli 12 allekirjoittajaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.