Mainos

Oikeudenkäyntikulujen kasvua pyritään hillitsemään

Riita-asioiden oikeudenkäyntikulujen kasvua pyritään hillitsemään lainmuutoksella. Tavoitteena on tasata oikeudenkäyntiin liittyvää taloudellista riskiä asianosaisten kesken. Samalla lisätään tuomioistuimen harkintavaltaa kohtuullistaa tai muutoin alentaa vaadittuja oikeudenkäyntikuluja. Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen muutoksista.

Uudistus ei suoraan muuttaisi asianosaisille oikeudenkäynnistä aiheutuvia kokonaiskuluja. Kuitenkin välillisesti se estäisi ylisuurien asiamiespalkkioiden laskutusta ja ohjaisi palkkioita alenevaan suuntaan. Esityksen mukaan lain perusperiaate säilyisi ennallaan. Sen mukaisesti voittanut osapuoli saisi vastakin täyden korvauksen. Hävinneen osapuolen maksettaviksi jäisivät sekä omat että vastapuolen kulut.

Määräystä kuitenkin täsmennetään siten, että hävinnyt velvoitettaisiin korvaamaan vain vastapuolen tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Voittaja joutuisi näin entistä useammin itse kantamaan osan kuluvastuusta. Näin hävinneen vastuu ei olisi kaavamaisesti niin raskas kuin se nykyisin on. Tuomioistuin voisi esityksen mukaan alentaa kuluvaatimusta lisäksi kahdessa tapauksessa. Ensinnäkin hävinneen korvausvelvollisuutta voitaisiin tämän vaatimuksesta alentaa, jos asia on ollut oikeudellisesti niin epäselvä, että oikeudenkäyntiin on ollut perusteltu aihe.

Tuomioistuin voisi viran puolesta alentaa kuluvaatimusta myös, jos kulujen tuomitseminen täysimääräisenä olisi ilmeisen kohtuutonta. Kohtuusharkintaa tulisi käyttää esimerkiksi semmoisessa tilanteessa, jossa julkisyhteisö voittaa jutun kansalaista vastaan ja jossa kansalaisella on ollut perusteltu syy oikeudenkäyntiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.