Mainos

Oikeudenkäynti joukkotuhonnasta alkoi Porvoossa

Joukkotuhonnasta syytetyn ruandalaismiehen oikeudenkäynti alkoi tänään Porvoossa. Miestä syytetään joko joukkomurhasta tai viidestätoista murhasta.

Puolustus järjesti istunnolle dramaattisen alun, kun se epäili oikeuden puheenjohtajaa Lars Karlssonia esteelliseksi. Laamanni sai kuitenkin jatkaa tehtävässään.

Puolustuksen mukaan Karlsson on antanut tänään Helsingin Sanomille ja aiemmin Hufvudstadsbladetille lausuntoja, joiden mukaan syytetty olisi voitu luovuttaa Ruandaan.

- Puolustus on hankkinut laajaa näyttöä siitä, ettei luovutus ole mahdollinen, totesi lakimies Ville Hoikkala salissa ja vaati oikeutta tutkimaan puheenjohtajan lausunnot.

Puolustuksen mukaan syyttäjän todistuksia olisi saatu kiduttamalla. Helsingin hallinto-oikeus on katsonut aiemmin, että syytetty Francois Bazaramba voisi johtua Ruandassa vainojen kohteeksi.

Puheenjohtajan jatkosta päättivät joukkotuhontajutun kaksi muuta tuomaria. Karlsson ei ollut oikeuden mukaan ottanut kantaa siihen, miten todisteet on hankittu, eikä häntä voi katsoa esteelliseksi.

Suomen oikeusministeriö vastasi kieltävästi Ruandan luovutuspyyntöön viime keväänä. Ministeriö epäili, ettei syytetty saisi Ruandassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Karlssonin mukaan Suomi olisi voinut valvoa, ettei Ruandassa tapahtuisi ylilyöntejä. Toisin kuin Suomi, Ruotsi päätti heinäkuussa luovuttaa siellä olevan kansanmurhasta epäillyn kotimaahansa.

Katso Rita Strömmerin juttu (Kymmenen uutiset 1.9.2009)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu ja Amnestyn oikeudellisen asiantuntijan Susanna Mehtosen haastattelu (Seitsemän uutiset 1.9.2009)

Laamanni Lars Karlsson otti lungisti, vaikka käräjäoikeus vetäytyi pohtimaan hänen mahdollista esteellisyyttään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.