Mainos

Oikeistopuolueen vaalivoitto ei riittänyt hallituspaikkaan Slovakiassa

Slovakian parlamenttivaalien voittajaksi on nousemassa entisen pääministerin kansallismielinen HZDS-puolue. Vaalivoitto jäänee kuitenkin liian pieneksi, jotta puolue nousisi hallitukseen.

Oikeistopuolueen vaalivoitto ei riittäne hallituspaikkaan Slovakiassa.

Slovakian nykyiset hallituspuolueet näyttävät ovensuukyselyiden mukaan saavan riittävästi ääniä tänään päättyneissä vaaleissa, jotta ne voivat muodostaa uuden hallituksen yhdessä jonkin muun puolueen kanssa. Oppositiossa olevan entisen pääministerin Vladimir Meciarin johtama kansallismielinen HZDS-puolue sai silti eniten ääniä vaaleissa.

Meciarin puolueen kannatus oli kuitenkin kymmenen prosenttiyksikköä pienempi kuin neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa. Slovakian demokraattinen liike (HZDS) sai äänistä 17,2 prosenttia, kertoi Slovakian radio vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Radion tekemän ovensuukyselyn mukaan toiseksi eniten ääniä sai uusi vasemmistolainen Smer-puolue: se sai 14,4 prosenttia äänistä.

MVK-tutkimuslaitoksen tekemän ovensuukyselyn mukaan Meciarin puolue sai 18 prosenttia äänistä ja vaaleihin asti pääministerinä toimineen Mikulas Dzurindan kristillisdemokraattinen liitto SDKU sai 16,5 prosenttia äänistä. MVK:n kyselyssä Smer sai äänistä 13,4 prosenttia.

Smerin perusti uudistusmielinen Robert Fico riitaannuttuaan sosiaalidemokraattien SDL:n kanssa. Fico oli Yhdysvaltain ja EU:n suosikki, ja ne toivoivat hänestä etukäteen uutta pääministeriä. Nykyisellä pääministerillä Dzurindalla on hyvät mahdollisuudet muodostaa uusikin hallitus, sillä hänellä on mahdollisia yhteistyökumppaneita toisin kuin Ficolla ja Meciarilla.

Useimmat slovakialaiset poliitikot ovatkin sitä mieltä, että Meciaria ei pitäisi päästää valtaan, koska silloin Slovakian pääsy Natoon ja EU:hun vaarantuisi. Muut puolueet torjuivat jo ennen vaaleja yhteistyön Meciarin puolueen kanssa. Meciaria on syytetty omavaltaisesta hallintotavasta, korruptiosta ja länsivastaisesta politiikasta.

Unkarilaisten puolue SMK saanee kymmenisen prosenttia äänistä, ja puoluetta pidetään mahdollisena Dzurindan yhteistyökumppanina. Puolue on nyt hallituksessa. Niin ikään hallituksessa oleva kristillisdemokraattien KHD-puolue on saamassa yhdeksän prosenttia äänistä ja mediamoguli Pavol Ruskon Ano-puolue yli seitsemän prosenttia äänistä. Myös näitä puolueita pidetään Dzurindan mahdollisina kumppaneina.

Vaaleihin osallistui kaikkiaan 25 puoluetta. Eilen ja tänään pidetyissä vaaleissa oli viiden prosentin äänikynnys. Äänioikeutettuja oli neljä miljoonaa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.