Mainos

Oikeisto voitti Norjan vaalit

Oikeistolainen Höyre-puolue on voittanut Norjan eiliset suurkäräjävaalit.

Norjan suurkäräjävaalien voitto on menossa oikeistolle.

Murskatappion kärsinyt Norjan Työväenpuolue haluaisi jatkaa edelleen hallituksen johdossa. Pääministeri Jens Stoltenberg sanoo, että puolue haluaisi kantaa vastuuta edelleen, mutta toisaalta Stoltenberg ei omien sanojensa mukaan aio roikkua molemmin käsin vallassa kiinni.

Työväenpuolue koki eilisissä vaaleissa pahemman tappion kuin kertaakaan lähes 100 vuoteen. Puolue menetti 22 paikkaa parlamentissa. Norjan vaalien suurin voittaja oli oikeistolainen Höyre-puolue, joka lisää paikkalukuaan 16:lla ja on parlamentissa viiden paikan päässä suurimapana puolueena vielä pysyvästä Työväenpuolueesta.

Seuraavassa parlamentissa Höyre-puolueella on 38 kansanedustajaa. Höyre sai äänistä 21,2 prosenttia. Työväenpuolueen paikkamäärä putosi 22:lla 43:een paikkaan. Puolue säilyi kuitenkin Norjan suurimpana puolueena 24,3 prosentin kannatusluvulla.

Vaalien toinen suuri menestyjä oli Sosialistinen vasemmistopuolue, joka nosti edustajiensa määrän yhdeksästä 23:een. Kristillinen kansanpuolue onnistui saamaan vaaleissa 22 ja keskusta 10 paikkaa. Norjan suurkäräjillä on yhteensä 165 edustajapaikkaa.

-Tämän on huonoin vaalimme useaan vuoteen, pääministeri Stoltenberg totesi ja lisäsi, että puolueella on nyt itsetutkistelun aika. Höyren johtaja Jan Petersen vaati puolestaan, että työväenpuolueen on tunnustettava tappionsa ja ilmoitettava hallituksen vaihtumisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.