Mainos

Oikeisto murskaavaan vaalivoittoon Espanjassa

Espanjassa sadat oikeiston kannattajat juhlivat odotettua vaalivoittoa PP-puolueen päämajan luona Madridissa.

Ääntenlaskennan edetessä on käynyt yhä selvemmäksi, että seitsemän vuoden sosialistien vallassaolon jälkeen valta vaihtuu. Oikeistolaisen PP-puolueen ääniosuus on 44 prosenttia, kun noin 78 prosenttia äänestyspaikoista oli saanut tuloksen valmiiksi. Puolue on saamassa parlamenttiin näin ehdottoman enemmistön.

Vallassa olleiden sosialistien ääniosuus on jäämässä 29 prosenttiin.

Uutena puolueena parlamenttiin on ovensuukyselyn perusteella nousemassa baskien separatistinen Amaiur-puolue. Kysely ennusti sille kuutta parlamenttipaikkaa. Puolue ajaa poliittisin keinoin baskien itsenäisyyttä.

Separatististen baskipuolueiden edustajia ei ole ollut Espanjan parlamentin alahuoneessa sitten vuoden 1996.

Suuret haasteet odottavat

Tulevalla hallituksella on edessään mittavia haasteita. Euroopan neljänneksi suurimman talouden työttömyysprosentti lähentelee 22:ta prosenttia. Virallisten tilastojen mukaan työttömiä on jo yli viisi miljoonaa, mutta todellisuudessa luvun uskotaan olevan vielä korkeampi.

Oikeistojohtaja Mariano Rajoy on sanonut tiukan säästökuurin jatkuvan. Hän on kuitenkin luvannut, ettei eläkkeisiin ole tulossa leikkauksia.

Sosialistit kokivat jo kevään paikallisvaaleissa nöyryyttävän tappion. Sen seurauksena nykyinen pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero aikaisti parlamenttivaalit marraskuulle.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.