Mainos

Ohuet stasiarkistot

Sisäministeriö julkisti tarkastuskertomuksen suojelupoliisin stasi-papereista.

Lopputuloksena oli se, että mitään virheitä ei ole tehty.

Koko selvitys löytyy täältä.

Erikoista on, että tämä valkopesulta vaikuttava selvitys julkaistiin kesken Rusi-oikeudenkäynnin. Epäilemättä tarkoitus on vaikuttaa oikeudenkäynnin lopputulokseen, vaikka se sisäministeriön tiedotustilaisuudessa kiistettiin.

Ohuelta tämä koko stasi-aineisto kuitenkin vaikuttaa. Supon vt. päällikkö Petri Knape kertoi tiedotustilaisuudessa, että 80-luvulta alkaen supo on tarkastellut noin 20 suomalaisen stasiyhteyksiä.

Näistä "puolenkymmentä" on johtanut esitutkintaan. Niistä yksi päättyi tuomioon vuonna 1982. (Se on selostettu 8.8. Aamulehdessä. Tässä linkki. Huomautettakoon, että juttu ei tullut varsinaisesti ilmi supon tutkinnan ansiosta, vaan ehdollisen tuomion saanut mies ensin tunnusti julkisesti kristillisessä lehdessä tekonsa. Supo tuli kuulustelemaan häntä pari kuukautta myöhemmin)

Muista tutkintaan päättyneistä jutuista Rusin juttu loppui syyttättäjättämispäätökseen ja muutaman muun osalta on supo lopetti itse tutkinnan.

Knape ei halunnut täsmentää mistä näissä oli kyse, eikä tarkentaa milloin jutut ovat olleet tutkinnassa.

Rosenholz-aineisto (tai siis sen tietosisältö, koska supo ei ole saanut varsinaista Rosenholz-aineistoa) ei siis ole johtanut yhteenkään tuomioon Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.