Mainos

Ohjusiskun sudanilaisesta kohteesta epäselvyyttä

Yhdysvaltain ohjusiskussa tuhoama sudanilainen lääketehdas ei soveltunut mitenkään kemiallisten aseiden valmistukseen, sanovat tehtaalla työskennelleet ulkomaalaiset insinöörit. Yhdysvallat on perustellut torstaista ohjusiskuaan sillä, että tehtaassa valmistettiin lääkkeiden ohella myös kemiallisia aseita terroristien käyttöön.

-Tehdas oli suunniteltu lääkkeiden valmistukseen. On mahdotonta muuttaa tuotantolaitosta valmistamaan täysin erilaisia tuotteita, sanoi jordanialainen insinööri Mohammad Abdul-Wahed eilen Ammanissa.

Abdul-Wahed esiintyi yhdessä kahden muun jordanialaisen insinöörin kanssa. He olivat mukana tehtaan rakentamisessa vuodesta 1993 lähtien. El Shifan lääketehdas vihittiin käyttöön viime vuoden heinäkuussa. Jordanialaisinsinöörien mukaan amerikkalainen asiantuntija oli mukana tehtaan suunnittelussa. Tehdas tuotti antibiootteja niin ihmisille kuin eläimillekin sekä malaria-, tuberkuloosi-, bilhartsia- ja verenpainelääkkeitä.

Myös tehtaan rakennus- ja käynnistysvaiheessa mukana ollut britti-insinööri torjui ajatuksen, jonka mukaan tehdas olisi voinut tuottaa kemiallisia aseita.
-Minulla on tarkkaa tietoa tehtaasta eikä se sovellu mitenkään kemiallisten aseiden tuottamiseen, Tom Carnaffin sanoi. Hän oli mukana tehtaan rakentamisessa vuosina 1992-1996 ja on sen jälkeenkin ollut läheisessä kanssakäymisessä tehtaan johdon kanssa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.