Ohje ministereille: Kaikki sähköinen asiointinne on urkittavissa

Suomalaisministereitä on ohjeistettu muistamaan, että jokaista sähköistä tietoliikennevälinettä - niin matkapuhelimen puheluita ja tekstiviestejä kuin sähköpostejakin - voivat seurata ylimääräiset silmät ja korvat.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen keskustelee jatkuvasti turvallisuusasioista ministereiden kanssa.

– Samat ohjeet koskevat tietysti kaikkia kansalaisia. Kun sähköisesti asioidaan, pitää ottaa huomioon, että ne on seurattavissa ja mahdollisesti jopa seurataankin. Se pitää pitää aina mielessä, Härkönen toteaa.

Härkösen mukaan suomalaiset ministerit tietävät itsekin, että kaikkea voidaan kuunnella tai lukea. Sen sijaan hän ei halua kommentoida sitä, ovatko avustajat ketjun heikoin lenkki. Yksityiskohtaisia ohjeitakaan Härkönen ei paljasta.

– Salassa pidettävien tietojen välittämiseen on sitten omat tarkat ohjeensa. Niitä ei välitetä julkisessa verkossa, vaan tietoja liikkuu esimerkiksi paperilla.

Härkönen on haluton kertomaan julkisesti siitäkään, miten ministerille saadaan polttavasta aiheesta tieto mahdollisimman nopeasti.

– Tätäkin varten meillä on olemassa omat järjestelmämme - ministeri saadaan kyllä kiinni tarvittaessa.

Onko se viranomaisverkko vai perinteinen kuriiri liikkeelle?

– Erilaisia menetelmiä on käytössä, Härkönen toteaa.

Saksan hallitus kertoi eilen epäilevänsä, että Yhdysvallat on urkkinut liittokansleri Angela Merkelin kännykkää. Merkel ja presidentti Barack Obama keskustelivat asiasta puhelimitse jo eilen. Valkoisen talon mukaan Obama vakuutti Merkelille, ettei Yhdysvallat tarkkaile liittokanslerin viestintää.

Lue myös:

    Uusimmat