Mainos

Ohituskaistojen välissä oleva vaijerikaide pelottaa moottoripyöräilijöitä

Tiehallinto pitää vaijerikaidetta perinteistä putkipalkkikaidetta sekä turvallisempana että joustavampana liikenteelle.

Erityisesti raskaan liikenteen lisääntyminen on kasvattanut paineita parantaa liikenneturvallisuutta. Yksi tapa on tehdä lisää ohituskaistoja ja keskikaiteita. Keskikaide rakennetaan ehkäisemään kohtaamisonnettomuuksia.

Motoristit pelkäävät tämän vaijerikaiteen olevan pahimmillaan tappavan vaarallinen.

- On se selvä maalaisjärjellä kun ajattelee, niin tuommoiset vaijerit tuossa niin sitä vasten kun iskeytyy ei voi muuta kuin tulla pahaa jälkeä, Kemin moottorikerhon puheenjohtaja Mika Kauppi painottaa.

Tiehallinto taas on asiasta toista mieltä ja pitää vaijerikaidetta perinteistä putkipalkkikaidetta sekä turvallisempana että joustavampana liikenteelle.

- Tutkittua tietoa on varsin vähän ja se mitä näissä tutkimuksissa on käynyt ilmi on se, että ongelmallisimpia näille motoristeille on iskeytyä tähän kaidetolppaan, ei niinkään vaijeriin, projektipäällikkö Ari Kilponen Lapin tiepiiristä kertoo.

Vaijerikaiteita koskevat tutkimukset on tehty Ruotsissa, missä vaijerikaiteita on ollut käytössä pidempään. Tiehallinnossa nähdään vaijerikaiteen tuovan joustavuutta liikenteeseen.

- Jos tällä yksikaistaisella osuudella sattuu liikennehäiriö, niin liikenne voidaan joustavasti ohjata vauriokohdan ohi laskemalla kaide riittävän pitkältä matkalta maahan, jolloin se on nopeasti toteutettavissa ja liikennehäiriö jää vähäisemmäksi. Myös turvallisuuden kannalta tällainen vaijerikaide joustaa pidemmältä matkalta, niin se pitää ajoneuvot paremmin tällä oman kaistan puolella, Kilponen perustelee.

Myös autoilijoilta on tullut kritiikkiä. Erityisenä ongelmana pidetään vaijerikaiteiden näkyvyyttä.

- Kyllä siihen on pyritty reagoimaan tähän huonoon havaittavuuteen nimenomaan heijastimia lisäämällä, Kilponen kertoo.

Lähitulevaisuudessa Oulun ja Kemin välille tullaan rakentamaan lisää ohituskaistoja kymmeniä kilometrejä. Kaikkiin on suunnitteilla keskikaide. Kaidetyyppi ratkaistaan tapauskohtaisesti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.