Ohikulkijat eivät välittäneet huonovointisesta henkilöstä juna-asemalla – lopulta vantaalaisnainen pysähtyi ja kysyi yhden kysymyksen: "Hän vastasi, että oli menettänyt kaiken"

Vantaalaisnainen toivoo, että ihmiset eivät olisi niin itsekkäitä ja keskittyneitä omaan elämäänsä. Yksi kysymys ei vaadi paljoa, mutta voi pelastaa toisen hengen.

Vantaalaisnainen oli kiiruhtamassa junaan Myyrmäen asemalla maanantaina, kun huomasi portaille lyyhistyneen henkilön. 64-vuotiaaksi ikänsä kertonut nainen oli selvästi huonovointinen ja avun tarpeessa. Niinpä Vaula Kuuluvainen antoi junansa mennä menojaan.

– Minun oli pakko kysyä, onko kaikki kunnossa. Hän vastasi, että oli menettänyt kaiken, eikä ollut enää mitään syytä elää, Kuuluvainen kertoo.

Nainen suunnitteli hyppäävänsä junan alle

Nainen kertoi istuneensa portailla puoli tuntia, ennen kuin Kuuluvainen saapui paikalle ja soitti hätäkeskukseen. Kukaan muu ei naisen mukaan ollut sitä ennen tiedustellut hänen vointiaan saati pysähtynyt auttamaan.

Kuuluvainen ei välittänyt, vaikka auttaminen tarkoitti lääkäriajasta myöhästymistä.

– Omatuntoni ei anna myöden mennä ohi ihmisestä, joka voi huonosti. Ihan sama mihin olen menossa, Kuuluvainen sanoo.

Kuuluvainen jäi juttelemaan naisen kanssa ja odottamaan avun saapumista. Pian selvisi, että nainen suunnitteli hyppäävänsä junan alle heti, kun pääsisi ylös. Kuuluvainen soitti uudelleen hätäkeskukseen, jotta apua kiirehdittäisiin. Poliisipartio saapui paikalle nopeasti.

– Ihmisten pitäisi miettiä itsensä tai rakkaansa siihen tilanteeseen. Ei ole iso asia kysyä, onko kaikki hyvin, mutta se voi pelastaa toisen hengen, Kuuluvainen sanoo.

"Ihmisten ei pitäisi olla niin itsekkäitä ja keskittyneitä omaan elämäänsä"

Nainen kertoi Kuuluvaiselle, että oli ottanut alkoholia. Kuuluvainen kuitenkin korostaa, että on jokaisen velvollisuus auttaa, vaikka apua tarvitseva olisi päihteiden vaikutuksen alaisena.

– Sillä ei mielestäni ole väliä, onko ihminen alkoholin tai minkään muidenkaan aineiden vaikutuksen alaisena. Se ei vähennä ihmisarvoa yhtään, Kuuluvainen toteaa.

Kuuluvaisella itsellään on tyypin 1 diabetes. Hän kuvailee käyttäytyvänsä ennen tajunnan menettämistä samalla tavalla kuin humalainen ihminen. Pahimmillaan tilanne voi johtaa kuolemaan.

– Jos autat muita, kun he tarvitsevat apua, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä joku auttaa sinua, kun sinä tarvitset apua. Ihmisten ei pitäisi olla niin itsekkäitä ja keskittyneitä omaan elämäänsä, Kuuluvainen sanoo.

Katso alta video: Avun tarpeen taustalla voi vaikuttaa monia asioita. Lokakuussa keskusteltiin siitä, miten mielenterveysongelmiin tulisi puuttua.

Miten puuttua mielenterveysongelmiin? 7:38

Lue myös:

    Uusimmat