OECD varoittaa talouden ylikuumenemisesta

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD varoittaa Suomen talouden ylikuumenemisesta. Tänään julkaistun OECD:n Suomen maakatsauksen mukaan taloudessa on selvästi havaittavia merkkejä ylikuumenemisesta.

Selvimmin ylikuumenemisen merkit näkyvät asunto-, kiinteistö- ja arvopaperimarkkinoilla sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteena.

Suomen maakatsauksen ennusteluvut ovat samat kuin OECD:n kevään suhdannekatsauksessa. Bruttokansantuotteen kasvun ennakoidaan hidastuvan tänä vuonna 5,9 prosentista 4,2 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 3,0 prosenttiin. Inflaation OECD arvioi parin seuraavan vuoden aikana pysyvän alhaisena sekä tulosopimusten että tuontihintojen kehityksen vuoksi.

Viherkenttä: Ylikuumentumisen riskit tiedostettava

Valtiovarainministeriön uuden budjettipäällikön Timo Viherkentän mielestä Suomen talouden ei vielä voida katsoa ylikuumentuneen. OECD:n varoitusta hän pitää kuitenkin aiheellisena, sillä vaaraan on reagoitava ajoissa, jotta hitaammin vaikuttavat toimet talouden hillitsemiseksi ehditään toteuttaa.

Viherkenttä jättää seuraavan hallituksen vastuulle päättää, miten verotuksen painopisteitä tulevaisuudessa muutetaan. Ensi vuoden budjettiin ei Viherkentän mukaan sisälly kovinkaan tuntuvia muutoksia välilliseen verotukseen.

Jaakonsaari: Leikkauspuheiden toisteleminen tarpeetonta

Työministeri Liisa Jaakonsaaren mielestä ylikuumeneminen ei uhkaa talouden tasapainoista ja kestävää kehitystä. OECD:n raporttia koskevassa kannanotossaan Jaakonsaari sanoo, että valtion talousarvion vaje katoaa talouskasvun myötä ensi vuonna, minkä vuoksi leikkauspuheiden toisteleminen on tarpeetonta. Jaakonsaari otti antamassaan kannanotossa vastaan OECD:n kiitokset Suomessa harjoitetusta työllisyyspolitiikasta.

SAK: Vain pörssi on ylikuumentunut

Suomen taloudessa ei ole tapahtunut ylikuumentumista, katsoo SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne. Ylikuumentumista, josta OECD varoittelee, on hänen mukaansa ollut vain pörssissä. Parmanne muistuttaa, ettei Suomen Pankin kahden prosentin pohjainflaatiotavoitetta ole saavutettu, vaan hintojen nousu liikkuu yhä prosentin tietämillä, ja työttömyys on yhä suurta.

Lähivuosina Parmanne arvioi syntyvän työvoiman puutetta paikoitellen, joissakin ammateissa ja alueilla. SAK suosittaa lääkkeeksi pitkäjänteistä henkilöstökoulusta ja yritysjohdolle luopumista lyhytjänteisestä keskinäisestä optioiden jakamisesta. Työntekijöille tarvitaan vuokra-asuntoja, joiden rakentamista on lisättävä eikä supistettava. Tuotantokapeikkoja voidaan välttää hillitsemällä liikerakentamista ja siirtämällä julkista rakentamista, ei vuokra-asuntotuotantoa vähentämällä, Parmanne totesi.


Lue myös:

    Uusimmat