OECD: Talous kohenee oletettua nopeammin

Taloudellinen yhteistyöjärjestö OECD on nostanut tuntuvasti talouden kasvuennustetta. Teollisuusmaiden bruttokansatuote kasvaa OECD:n uuden ennusteen mukaan 2,7 prosenttia tänä vuonna. Aiemmin järjestö ennusti kasvuksi 1,9 prosenttia.

Euroalueen talouskasvu on OECD:n mukaan selvästi hitaampaa kuin Yhdysvaltain ja Japanin kasvu. Järjestö ennusti euroalueen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia. Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvaa 3,2 prosenttia ja Japanin 3,0 prosenttia.

Teollisuusmaiden talouskasvua varjostavat suuret julkisen talouden alijäämät. Nousevissa talouksissa uhkana on jo talouden ylikuumeneminen. Maailmantalouden kasvu on kiihtymässä nopeammaksi kuin taantumaa edeltäneiden kymmenen vuoden aikana. Se yltää lähes 5 prosenttiin sekä tänä että ensi vuonna nousevien talouksien kovan kasvun vedossa.

Talouden käännettä on tukenut voimakkaasti markkinoiden pysyminen avoimina. Maailmankaupan elpyminen on yksi tärkeimmistä syistä globaalin talouden nousulle taantumasta, sanoo OECD:n pääekonomisti Pier Carlo Padoan esitellessään järjestön talousennustetta Pariisissa keskiviikkona.

Maailmankauppa kasvaa rajusti

OECD:n ekonomistit ennustavat maailmankaupan kasvavan tänä vuonna 10,6 prosenttia. Poikkeuksellisen kovaa kasvua selittää osaksi maailmankaupan supistuminen 11 prosentilla viime vuona. Ensi vuonna maailmankauppa kasvaa 8,4 prosenttia tästä vuodesta.

Padoanin mukaan talouskehitys voi yllättää. Tuotannon kasvu voi olla ennustettua nopeampaa, investoinnit voivat elpyä ennustettua enemmän, yksityinen kulutus voi vahvistua odotettua nopeammin ja Aasian nousevien talouksien tuki kasvulle olla odotettua voimakkaampi.

Suurin uhka kasvulle ovat Padoanin mukaan teollisuusmaiden julkisen talouden alijäämät ja kasvava velka, jotka on saatava hallintaan. Riskeistä huolimatta teollisuusmaiden on alettava palata normaaliin rahapolitiikkaan.

- Poikkeuksellisista tukitoimista irtautuminen on aloitettava nyt, tai viimeistään ensi vuonna.

Inflaatioriskit ovat OECD:n mukaan edelleen hallinnassa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat