OECD: Suomi elpyy muita euromaita nopeammin

Suomen talous toipuu laskusuhdanteesta useimpia muita euromaita nopeammin, arvioi OECD tuoreessa raportissaan.

Suomen talous elpyy kaksi vuotta sitten alkaneesta muita euromaita kovemmasta laskusuhdanteesta myös nopeammin kuin useimmat muut euromaat, arvioi Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD tänään. Kansantalous pääsee sen mukaan tänä vuonna takaisin kasvu-uralle.

Kokonaistuotannon kasvuvauhti kaksinkertaistuu OECD:n Suomen maakatsauksen mukaan viime vuodesta ja kohoaa 3,2 prosenttiin. Ensi vuonna OECD:n ekonomistit ennustavat Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 3,8 prosenttia.

Laskusuhdanne tuli Suomeen varhemmin ja rajummin kuin muihin euromaihin. Toisaalta myös talouden nousu on OECD:n mukaan alkanut niitä nopeammin. Suomen elpymistä varjostaa kuitenkin kansainvälisen talouden epävarmuus. Se riippuu katsauksen mukaan ratkaisevasti vientikysynnän voimistumisesta.

Suomi saattaa OECD:n mukaan olla ainoa euromaa, jonka talouskasvu oli viime vuonna nopeampaa kuin vuonna 2001. Kokonaistuotanto kasvoi arvion mukaan 1,6 prosenttia, kun kasvu vuonna 2001 jäi 0,7 prosenttiin. Koko euroalueen bruttokansantuotteen kasvun OECD arvioi hidastuneen viime vuonna vain 0,8 prosenttiin, kun kasvu vuotta aiemmin oli 1,5 prosenttia.

Tänä vuonna euroalueen kasvu nopeutuu ennusteen mukaan 1,8 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 2,7 prosenttiin. Suomen viennille keskeistä on OECD:n mukaan informaatio- ja viestintäteollisuuden kysynnän voimistuminen. Lähivuosien vientikasvu riippuu katsauksen mukaan paljon siitä, kuinka halukkaasti kuluttajat ottavat käyttöön uudet kolmannen sukupolven matkapuhelimet. Talouden ongelmana säilyy työttömyys, joka katsauksen mukaan pysyy sitkeästi euromaiden korkean keskimääräisen työttömyysasteen yläpuolella.

OECD ennustaa työttömyysasteen nousevan tänä vuonna 9,5 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 9,3 prosenttia. Ensi vuonna työttömyysasteen ennustetaan laskevan hivenen ja olevan 9,4 prosenttia. Inflaatio ei hitaan kasvun aikana ole ollut ongelma. Vuonna 2001 inflaatio kohosi 2,7 prosenttiin, mutta se hidastui viime vuonna 1,7 prosenttiin. Kuluvan vuoden inflaatioksi katsauksessa arvioidaan 2,0 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio jää 1,8 prosenttiin.

Suomi on täyttänyt kirkkaasti vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimukset. Sen sijaan hallituksen valtiontaloudelle asettamista tavoitteista on lipsuttu. Se on OECD:n mukaan huolestuttavaa edessä lähivuosina olevan väestön ikääntymisen vuoksi. Tilapäinen suhdannekiertoon liittyvä ylijäämän pieneneminen on katsauksen mukaan hyväksyttävissä. Kasvuun paluun jälkeen valtiontalouden tavoitteena pitää kuitenkin koko loppuvuosikymmenen ajan pitää 1,5-2,0 prosentin ylijäämää rahoituspaineiden kasvun hillitsemiseksi, suositetaan katsauksessa.

Valtiontaloutta rasittaa lähivuosina myös edessä oleva väistämätön sopeutuminen Euroopan unionin auto- ja alkoholiverotukseen. Katsauksessa arvioidaan, että verotuksen sopeutumisesta aiheutuva verotulojen menetys saattaa ensi vuonna nousta jopa 1 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat