Mainos

OECD:n raportti ei mairittele Saksaa

Työttömyys kasvaa Saksassa, ja maan talouskehitystä leimaavat verouudistusta koskevat erimielisyydet, arvioi Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD tänään julkaistussa vuosiraportissaan. Sen mukaan Saksa ei myöskään täytä kaikkia rahaliitto Emun kolmannen vaiheen lähentymiskriteerejä.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö ei kuitenkaan pidä kovin tärkeänä sitä, että Saksan julkisen talouden rahoitusvaje näyttäisi tänä vuonna jäävän 3,2 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Maastrichtin sopimuksessa määrätty lähentymiskriteeri on 3 prosenttia, mutta OECD:n mukaan Saksa voi katsoa käytännössä saavuttaneensa tavoitteen. Viime vuonna Saksan julkistalouden alijäämä oli 3,8 prosenttia.

Saksalla on ongelmia myös valtion velan kanssa. OECD arvioi, että maalla on ensi vuonna velkaa kaikkiaan 62 prosenttia bruttokansantuotteesta. Maastrichtin sopimuksessa velkakatoksi asetetaan 60 prosenttia. EU:n jäsenmaat päättävät ensi vuoden alkupuolella Emun kolmanteen vaiheeseen mukaan pääsevistä maista. Tällä haavaa Luxemburg on ainoa kaikki lähentymiskriteerit täyttävä maa.

Työttömyys suuri ongelma

Saksa on päässyt talouslamasta, ja sen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 2,25 prosenttia. Ensi vuoden kasvuksi arvioidaan 2,75 prosenttia. Suuri ongelma on kuitenkin työttömyys, mihin ei ole näkyvissä lääkettä ainakaan tänä vuonna. OECD:n mukaan Saksan talouden kasvu on epätasapainoista ja viennillä on liian suuri painoarvo. Kuluttajien luottamus talouden kehitykseen on heikko, ja vientimarkkinoiden hyytymisellä voi niin ollen olla vakavia seurauksia Saksalle.

-Jotta talouskasvu vahvistuisi kunnolla nykyisestään, siirtymisen valuuttaliittoon on sujuttava ongelmitta. Tämä taas edellyttää tervettä budjetti- ja valuuttapolitiikkaa sekä rakenteellisia uudistuksia etenkin verotuksessa, kirjoittaa OECD.
Veroremontista Saksan hallitus ja oppositio ovat kuitenkin varsin erimielisiä.

Saksan työttömyysaste oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 11,2 prosenttia, kun se vastaavana aikana viime vuonna oli 10,1 prosenttia. Luku merkitsee, että kaikkiaan noin 4,2 miljoonaa saksalaista on vailla työtä. Eräs syy korkeaan työttömyysasteeseen ovat OECD:n mukaan sosiaaliturvan suuret kustannukset. Maksurasituksen pienentämiseksi Saksan terveyssektorilla on ryhdyttävä syvälle meneviin uudistuksiin.

Saksan inflaation OECD arvioi olevan ensi vuonna hieman runsaat kolme prosenttia.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.