OECD:n pääekonomisti ennustaa kasvua ensi vuoden puolivälissä

Yhdysvaltoihin tehtyjen terroristihyökkäysten synnyttämä epävarmuus pitkittää maailmantalouden hitaan kasvun kestoa ja Yhdysvaltain kokonaistuotanto supistuu toisella vuosipuoliskolla. Maailmantalous näyttää todennäköisimmän kehityskulun perusteella kuitenkin kääntyvän uuteen kasvuun ensi vuoden puolivälin tienoilla, arvioi OECD:n pääekonomisti Ignazio Visco.

Viscon mukaan Yhdysvaltain talouskehitys kärsii syyskuun tapahtumista sekä suoraan että epäsuorasti ja maan talous painuu loppuvuonna muodollisesti taantumaan bruttokansantuotteen supistuessa. Muihin maihin heijastuvien vaikutusten arviointi on OECD Observerissa julkaistavan Viscon haastattelun mukaan edelleen hyvin epävarmalla pohjalla. OECD valmistelee parhaillaan uutta päivitettyä suhdannekatsausta, joka julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Maailmantalouden lisääntyneen epävarmuuden vuoksi talouspolitiikan on Viscon mukaan nyt tavallistakin tärkeämpää pyrkiä turvaamaan kasvu ja monenkeskisen kauppajärjestelmän toimivuus. Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokous Dohassa ja kestävän kehityksen huippukokous Johannesburgissa tarjoavat hänen mukaansa mahdollisuuden korostaa maailman maiden sitoutumista avoimen maailmantalouden turvaamiseen.

Kaikkien maiden on myös varauduttava siihen, että lähikuukausien kehitystä maailmalla varjostaa aiempaa suurempi epävarmuus.

-Globaalin talouden avoimuuden turvaaminen on nykytilanteessa erityisen tärkeää. Kaupan esteiden kasvu vaikuttaisi teollisuusmaiden lisäksi kielteisesti myös kehitysmaiden kasvuedellytyksiin, sanoi Visco.

Suorat vaikutukset "melko vähäiset"

Miten Yhdysvaltain taloudellinen tilanne sitten vaikuttaa maailmantalouteen? Visco ei vielä paljasta OECD:n uusia ennusteita. Talouskehityksessä on hänen mukaansa kuitenkin ennakoitavissa neljä selvästi erottuvaa kehitysvaihetta.

-Lähitukevaisuuden talouskehityksessä on neljä vaihetta. Hyökkäysten suorat vaikutukset näkyvät kolmannen vuosineljänneksen talouskasvussa. Ihmishenkien menetyksistä huolimatta suorat taloudelliset vaikutukset Yhdysvaltain talouteen ovat melko vähäiset maan kokoon nähden ja varmasti pienemmät kuin Koben maanjäristyksen vaikutukset Japanissa. Epäsuoria vaikutuksia luottamukseen ja rahoitusmarkkinoihin on vaikeampi arvioida, vaikka ne lyhytaikaisesti ovat suuria, sanoi Visco.

Seuraava vaihe on Viscon mukaan kuluttajien ja yritysten luottamuksen lasku Yhdysvalloissa ja muissa maissa. Se näkyi jo voimakkaassa pörssikurssien laskussa. USA:ssa ja Euroopassa kurssit laskivat 8-12 prosenttia ja Japanissa 5 prosenttia heti kriisin jälkeen. Visco ennakoi vaikutusten tuntuvan ainakin vuoden loppuun asti.

-Sen seurauksena kysyntä heikkenee. Yhdysvalloissa tuotanto supistuu toisella vuosipuoliskolla ja Euroopassa kasvu jää hyvin alhaiseksi. Japanin talous on jo ennestään erittäin huonossa tilassa, jota maailmankaupan vähentyminen pahentaa entisestään, totesi Visco.

Ensi vuoden alkupuoliskoa Visco luonnehti "odottelun ajaksi", koska kuluttajat ja investoijat siirtävät epävarmassa tilanteessa kulutus- ja investointipäätöksiä ja kiinteistömarkkinat todennäköisesti taantuvat voimakkaasti.

-Alkuvuonna eletään maailmanlaajuista taantumaa. Kulutuspäätöksiä lykkää myös rahoitusvarallisuuden lasku, joka siinä vaiheessa todennäköisesti jo ylittää kiinteistöomaisuuden arvon kasvun, Visco arvioi.

Hyökkäysten jälkivaikutusten katoamisen jälkeen maailmantalouden pitäisi alkaa elpyä ja palata takaisin kasvu-uralle. Maailmantalouden kasvukäänteen tapahtuma-aikaa on Viscon mukaan hyvin vaikea ennustaa, mutta hän sanoi toivovansa, että se tapahtuisi ensi vuoden puolivälin tietämissä, jolloin taloudet palaavat normaalille kehitysuralle.

Käännettä tukee monien teollisuusmaiden raha- ja budjettipolitiikan keventäminen. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, pitäisi talouskasvun vauhdittua sen jälkeen selvästi vuonna 2003, Visco ennakoi.

Viscon kuvaama kehityskulku perustuu OECD:n tulevan talousennusteen todennäköisimpään kehitysvaihtoehtoon. Hän korosti kuitenkin, että epävarmuustekijät ovat nykytilanteessa poikkeuksellisen suuret. Vaara hitaan kasvun pitkittymisestä on todellinen. Investointien kotiuttaminen, kalliit suojaustoimet tai rajojen sulkeminen voisivat Viscon mukaan heikentää taloudellista kehitystä vakavasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat