Mainos

OECD-maiden inflaatio nopeutui

Öljyn kallistuminen nosti OECD-maiden inflaation 2,7 prosenttiin huhtikuussa. Inflaation nopeutuminen lisää paineita sekä EKP:n että FEDin ohjauskorkojen nostamiseen.

Teollisuusmaiden kuluttajahintojen nousu kiihtyi öljyn kallistumisen vauhdittamana 0,1 prosenttiyksikköä huhtikuussa. Kuluttajahinnat nousivat OECD:n julkistamien tietojen mukaan keskimäärin 2,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Inflaatio on nopeutunut helmikuusta lähtien.

Energia kallistui huhtikuussa OECD-maissa 13,1 prosenttia viime vuoden huhtikuusta ja elintarvikkeet 1,0 prosenttia. Pääsyy energian kallistumiseen on raakaöljyn hinnan nousu. Ilman energiaa ja elintarvikkeita teollisuusmaiden kuluttajahinnat nousivat katsauksen mukaan huhtikuussa keskimäärin 1,9 prosenttia.

Euroalueen inflaatio nopeutui OECD:n kuukausikatsauksen mukaan huhtikuussa 2,2 prosentista 2,4 prosenttiin. Yhdysvaltain inflaatio nopeutui huhtikuussa 3,5 prosenttiin, kun se kuukautta aiemmin oli 3,4 prosentia.

Paineet koronnostoon kasvavat?

Inflaation nopeutuminen lisää paineita sekä Euroopan keskuspankin EKP:n että Yhdysvaltain keskuspankin FEDin ohjauskorkojen nostamiseen. EKP aloitti ohjauskoron nostamisen viime joulukuussa ja FED kesäkuussa 2004. Ohjauskorot ovat nyt 2,50 prosenttia ja 5,00 prosenttia.

Euroopan keskuspankin rahapolitiikan tavoitteena on inflaation pitäminen keskimäärin kahdessa prosentissa.

Suomen inflaatio oli huhtikuussa selvästi muita teollisuusmaita hitaampaa. Kuluttajahinnat nousivat Suomessa 1,3 prosenttia. Suomessa energia kallistui 5,8 prosenttia vuotta aiemmasta ja elintarvikkeet 0,9 prosenttia.

Inflaatiolukujen tarkempi tarkastelu osoittaa, että energian hinta kallistui selvimmin Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa energia kallistui 17,8 prosenttia. Euromaissa vastaava lisäys oli 11,0 prosenttia.

Japanin inflaatio nousi huhtikuussa 0,4 prosenttiin. Energia kallistui Japanissa 5,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Keskimäärin hintataso on ollut aavistuksenomaisessa nousussa tammikuusta lähtien. Japanin keskuspankin odotetaan irrottautuvan nollakorkopolitiikasta lähiaikoina, kun maan deflaatiokierre näyttää vihdoin päättyneen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.