OECD huolissaan valtion kasvavasta roolista Venäjän taloudessa

OECD:n tänään julkistetussa Venäjän maakatsauksessa arvostellaan etenkin kaasumarkkinoiden uudistusten puutetta ja hallituksen toimia.

Venäjän valtion määräysvallan lujittaminen maan energia-, sähkö- ja ilmailuteollisuudessa sekä rahoitussektorilla on OECD:n mukaan "viime aikojen politiikan huolestuttavin ilmiö, joka ei lupaa hyvää Venäjän talouden kasvumahdollisuuksille". Maan kansanterveyden tilanne on "äärimmäisen synkkä".

- Erityistä huolta aiheuttaa kaasumonopoli Gazpromin pohjattomalta näyttävä halu hankkia omistukseensa yrityksiä, usein yhtiön ydinliiketoiminnan kustannuksella, sanoi OECD tänään julkistetussa Venäjän maakatsauksessa. Siinä nostetaan näyttävästi esiin myös laajamittainen korruptio, joka on investointien keskeinen este.

OECD arvosteli voimakkaasti Venäjän kaasumarkkinoiden uudistusten puutetta. Erityisesti se mainitsi kaasun alihinnoittelun ja kaasuverkon avaamisen kaikille tuottajille. Uudistusten puute estää muiden yritysten toiminnan laajentamisen samaan aikaan, kun epäilyt Gazpromin kyvystä ylläpitää kaasuntuotannon tasoa kasvavat, huomautti OECD.

OECD:n maakatsauksen mukaan Venäjän hallituksen politiikka näyttää kasvavassa määrin keskittyvän markkinauudistusten asemesta valtion hallitsevan aseman vahvistamiseen kansantaloudessa. Politiikan suunnanmuutos alkoi kaksi vuotta sitten öljy-yhtiö Jukosista.

Venäjän hallitus ei ole pystynyt pysäyttämään maan kansanterveyden heikentymistä, joka alkoi 1970-luvulla ja kiihtyi 1990-luvulla. Vaikka joitain merkkejä tilanteen parantumisesta on nähtävissä, on yleistilanne OECD:n mukaan äärimmäisen synkkä.

- On tarpeen korostaa, että kyseessä on terveyskriisi, ei vain terveydenhuollon kriisi, todetaan katsauksessa. Se kytkeytyy Venäjän muihin suuriin ongelmiin kuten ympäristön tilan heikentymiseen, huonoihin asuinoloihin ja elintapoihin, runsaisiin liikennekuolemiin sekä aiempaa enemmän HIV-AIDSin leviämiseen.

Venäläisten elinajan odote laski katsauksen mukaan vuonna 2004 vain 65,2 vuoteen. Se oli neljä vuotta alhaisempi kuin vuonna 1990. Miesten elinajan odote laski 58,9 vuoteen ja naisten 72,3 vuoteen. Vuonna 1990 keskimääräinen elinajan odote oli 69,2 vuotta. Miesten elinajan odote oli silloin 63,7 vuotta ja naisten 74,2 vuotta.

Venäjän väkiluku laski katsauksen mukaan viime vuoden lopussa 142,8 miljoonaan asukkaaseen. Väkiluku pieneni edellisten kymmenen vuoden aikana vuosina 1995-2005 keskimäärin 0,4 prosenttia vuodessa.

(MTV3-STT-AP)

Lue myös:

    Uusimmat