Mainos

OECD: Biopolttoaineiden tuotanto tarvitsee tukea

Selvitys ennustaa hyvin vahvaa kasvua etanolin tuotannolle Brasiliassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Vain harvoilla mailla on niin paljon raaka-aineita biopolttoaineisiin, että niillä kannattaisi korvata fossiilisia polttoaineita ilman valtioiden tukia. Näin arvioidaan teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tänään julkaisemassa raportissa.

- Hyvin harvoilla mailla on tarvittavaa raaka-aineita saatavilla sellaiseen hintaan, että etanolin ja biodieselin tuotanto voisivat nykyisellään kilpailla raakaöljystä jalostettavien polttoaineiden kanssa, raportissa sanotaan.

- Tuki voi kuitenkin vääristää markkinoita. Vaikutusten määrä ja laatu täytyy selvittää ennen kuin menettelytavoista sovitaan.

Biopolttoaineiden käytön odotetaan lisääntyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana, mikä nostaa maissin, vehnän, öljysiementen ja sokerin kysyntää.

Selvitys ennustaa hyvin vahvaa kasvua etanolin tuotannolle Brasiliassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. EU:n kehityksestä ei kuitenkaan esitetä arvioita, koska unionin biopolttoainedirektiivi ei vielä ole voimassa.

Raportissa arvioidaan myös, että kehitysmailla on tärkeä rooli kun pohditaan, miten ruoka ja polttoaine saadaan riittämään maapallon asukkaille ensi vuosikymmenellä,

OECD ja FAO varoittavat, että kaikkein kehittymättömimmät maat joutuvat lisäämään peruselintarvikkeiden tuontia seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Se lisää köyhien valtioiden riippuvuutta maailmanmarkkinoista ja lisää niiden alttiutta kansainvälisten markkinoiden hintavaihteluille.

Järjestöt sanoivat, että esteet kaupan tieltä on raivattava, jotta tuotantoa saataisiin lisätyksi. Raportin mukaan maailmankauppajärjestön WTO:n Dohan kierroksen onnistuminen ja kaupan vapauttaminen nostaisi useiden maataloustuotteiden hintoja ja lisäisi kauppaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.