Odotukset matalalla Lähi-idän neuvotteluissa

Israel ja Yhdysvallat eivät ole mielissään Fatahin ja Hamasin eilen aloittamista yhteishallitusneuvotteluista. Maat eivät haluaisi Hamasia millään tavalla valtaan.

Tuorein Lähi-idän rauhansuunnitelma näytti tänään olevan vaarassa, kun Yhdysvallat ja Israel ilmaisivat paheksuntansa palestiinalaisjärjestöjen hallitusneuvotteluista heti niiden käynnistyessä. Alueella vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice myönsi vaikeudet, mutta kiisti luopuneensa toivosta.

Rice tapasi tänään palestiinalaispresidentti Mahmud Abbasin sekä pääministeri Ehud Olmertin. Tapaamisissa valmisteltiin Ricen vierailun huipentumaa, huomista kokousta, jossa kaikki kolme tapaavat kasvokkain Jerusalemissa. Odotukset eivät olleet korkealla.

- Monet ovat sanoneet minulle, että saavuin Lähi-itään todella vaikealla hetkellä, Rice kuvaa vierailun tunnelmaa.

- Minä olen vastannut, että jos päättäisin odottaa helppoa aikaa tulla Lähi-itään, en ehkä ikinä pääsisi nousemaan lentokoneeseen.

Palestiinalaishallitusta uhkaa boikotti

Abbasin johtama maltillinen Fatah-liike ja vuosi sitten palestiinalaisalueiden vaalit voittanut radikaali Hamas-liike istuivat eilen neuvottelupöytään luomaan yhteishallitusta. Israel ja Yhdysvallat eivät ole mielissään neuvotteluista, sillä ne näkisivät Hamasin mieluummin luopuvan kokonaan vallasta.

Arabimaat ovat puolustaneet yhteishallitusta, koska sen uskotaan olevan ainoa mahdollisuus lopettaa järjestöjen keskinäinen vihanpito.

Ehud Olmertin mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut boikotoida palestiinalaisten yhteishallitusta, jos Hamas ei taivu kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestön tulisi tunnustaa Israelin valtion olemassaolo. Siihen Hamas ei aio suostua.

Israelin hallituksessa ja Lähi-idän kvartetin, johon kuuluvat Yhdysvallat, EU, Venäjä ja YK, piirissä on kuultu myös puheenvuoroja, jotka tukevat Abbasin yrityksiä neuvotella Hamasin kanssa. Olmertia lähellä oleva israelilaisministeri Roni Bar-On sanookin uskovansa, että neuvotteluyhteys Abbasiin pidetään auki kovista sanoista huolimatta. Välien katkaisu voisi sysätä Fatahin kannattajat lähemmäs Hamasia.

Rice on pidetympi kuin Bush

Palestiinalaiset ovat jo reagoineet Yhdysvaltain ja Israelin boikottiuhkauksiin. Tänään Ricen ja Abbasin tapaamisen jälkeinen lehdistötilaisuus peruutettiin yllättäen. Jälkikäteen amerikkalaislähteet kertoivat, että vedon takana olivat Bushin kommenteista suivaantuneet palestiinalaiset.

Abbasin seurue vaikutti tänään kuitenkin tyytyväiseltä Ricen vierailuun. Tämän lähestymistapaa pidetään alueella rakentavampana ja sovittelevampana kuin presidentti Bushin.

Abbasin avustaja Jasser Abed Rabbo korostaa, että yhteishallitus hyödyttää palestiinalaisia vaikka neuvottelukumppanit eivät sitä hyväksyisikään.

- Vaikka Israel hylkäisi sen ja USA hylkäisi sen, emme ainakaan tapa toisiamme, Rabbo kiteyttää.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat