Odottavien äitien neuvolakäyntejä vähennetään

Äitiysneuvoloiden toimintaa ohjaavat suositukset uusitaan tulevana syksynä. Käyntien kokonaismäärä laskee ja keskiraskauden lääkärinneuvola jää pois. Näin on ainakin terveiden ja hyvinvoivien odottajien kohdalla.

– Säästöjä ei varmasti synny, mutta tällä päästään siihen, että juuri ne äidit, jotka tarvitsevat enemmän tukea ja hoitoa sitä myös saavat, kertoo erikoistutkija Reija Klemetti THL:sta.

Vantaalla Kanniston neuvolassa työskentelevä terveydenhoitaja Petra Lindbohm kannattaa muutosta.

– Terveydenhoitaja voi aina konsultoida lääkäriä, ja tarjota äidille lääkärikäyntiä, jos tarvetta on.

Uudistuksessa voittajia ovatkin ne äidit ja perheet, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

– Kyllä, painopistettä siirretään heille, jotka tarvitsevat meitä eniten. Eli eräs suuri asia, jota neuvolatyössä nykyään teemme, on terveyserojen kaventaminen ja tämä on askel juuri siihen suuntaan, summaa terveydenhoitaja Lindbohm.

Uudet suositukset perustuvat mahdollisimman pitkälle näyttöön.

– Tarkoittaa sitä, että suositusten takana on tieteellistä tutkimusta - joko kotimaista tai ulkomailla tehtyä, kertoo erikoistutkija Klemetti.

– Tutkimusten mukaan keskiraskauden lääkärikäynnin poistaminen ei heikennä äidin ja vauvan hyvinvointia, sanoo Klemetti.

Uusissa suosituksissa neuvolakäyntejä on ylipäätään vähemmän kuin nykyisessä mallissa. Nykyään käyntejä on kaikkiaan 13-15, mutta uusien suositusten myötä raskaudenaikaisten neuvolakäyntien määrä laskee 8-10:een.

Suositukset oli aika uusia, sillä aika on ajanut entisten ohi.

– Raskaudet ovat kuten ennenkin ja vauvat syntyvät kuten ennenkin, mutta maailma niiden ympärillä on muuttunut, muotoilee terveydenhoitaja Lindbohm.

Uusissa äitiysneuvolasuosituksissa on otettu huomioon Suomen monikulttuuristuminen, ylipainon yleistyminen ja se, että synnyttäjien ikä on noussut.

– Ajatuksena on tarjota yksilöllinen ja tarpeenmukainen apu, tuki ja hoito jokaiselle odottajalle. Toiset tarvitsevat sitä enemmän kuin toiset, sanoo erikoistutkija Klemetti. Uudet suositukset astuvat voimaan lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat