Mainos

Odottavan äidin kännykänkäytöllä yhteys lapsen käytöshäiriöihin?

Lapsi, jolla on käytössään matkapuhelin, ja jonka äiti on käyttänyt raskausaikana aktiivisesti kännykkää, saattaa altistua erilaisille käytöshäiriöille.

Los Angelesin yliopisto käytti tutkimuksessaan Tanskassa yli 13 000 lapselle ja heidän äidilleen tehtyä terveystutkimusta.

Tutkimuksessa seurattiin äitejä alkuraskausajasta siihen saakka kunnes lapsi oli täyttänyt seitsemän vuotta. Tässä vaiheessa äitejä pyydettiin täyttämään kyselylomake, joka koski lapsen käyttäytymistä sekä äidin ja lapsen matkapuhelinkäyttöä.

Tutkimuksen mukaan raskausaikana ja synnytyksen jälkeen aktiivisesti kännykkää käyttävien äitien lapsista peräti 80 prosenttia kärsi erilaisista käytöshäiriöistä kuten hyperaktiivisuudesta ja tunne-elämän ongelmista.

Riski käytöshäiriöihin oli suurempi niillä lapsilla, joiden äiti oli raskausaikana aktiivinen kännykänkäyttäjä kuin niillä, joiden äiti käytti synnytyksen jälkeen runsaasti matkapuhelinta.

Suurin riski altistua käytöshäiriöille oli kuitenkin niillä lapsilla, joiden äiti puhui kännykässä paljon niin ennen synnytystä kuin sen jälkeenkin.

Syy-yhteys kännykänkäytön ja käytöshäiriöiden välillä ei selvinnyt tutkimuksessa. Esimerkiksi sikiön altistumista kännykän radiotaajuussäteilylle pidetään epätodennäköisenä. Sen sijaan paljon kännykkää käyttävään lapseen radiotaajuussäteily vaikuttaa, koska lapsella on pienemmän korvat ja aivot, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Leeka Kheifets uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Äitien aktiivinen kännykänkäyttö synnytyksen jälkeen ja sen vaikutus lapseen saattaa olla kuitenkin selitettävissä.

- Nämä äidit eivät välttämättä ehdi antaa lapselleen tarpeeksi huomiota, sanovat tutkijat.

Tutkijoiden mukaan kännykänkäytön ja käyttäytymisen välillä huomattu yhteys vaikuttaa sen verran vahvalta, että aiheesta olisi syytä tehdä lisätutkimuksia.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.