Odottava äiti voi syödä maksamakkaraa

Maksan sisältämä A-vitamiini saattaa suurina annoksina nautittuna lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tekemän riskiarvioinnin perusteella kohtuullinen maksamakkaran ja maksapasteijan käyttö on turvallista raskauden aikana.

Aikaisemmassa, 1990-luvun alussa annetussa suosituksessa neuvottiin odottavia äitejä ja raskautta suunnittelevia välttämään kokonaan maksan syöntiä.

Sen sijaan maksaruokien, kuten maksapihvien ja -laatikon, syöntiä ei edelleenkään suositella raskaana oleville naisille. Ne saattavat sisältää suurempia annoksia A-vitamiinia kuin pidetään turvallisena odotusaikana.

Maksan sisältämä A-vitamiini voi lisätä suurina annoksina sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä.

Uuden suosituksen mukaan odottavien äitien tulisi syödä maksamakkaraa tai maksapasteijaa enintään 30 grammaa päivässä. Tämä vastaa noin kahta viipaletta makkaraa tai kahta ruokalusikallista pasteijaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat