Odottava äiti – kodinkoneet uhka lapsesi terveydelle

Hiustenkuivaajan, mikroaaltouunin tai pölynimurin käyttö raskaana ollessa voi vahingoittaa syntymätöntä lasta.

Raskaana olevat naiset, jotka käyttävät hiustenkuivaajia, mikroaaltouuneja ja pölynimuria, voivat altistaa syntymättömän lapsensa astmalle, väittää uusi kalifornialaistutkimus.

Tutkijat varoittavat, että kodinkoneiden ja sähköjohtojen haitalliset sähkö- ja magneettikentät voivat jopa kolminkertaistaa lapsen mahdollisuudet sairastua astmaan. Asiantuntijoiden mukaan tutkimustulokset avaavat syitä sille, miksi lasten astmamäärät ovat kasvaneet dramaattisesti viime vuosikymmenten aikana.

Tutkijat seurasivat 800 raskaana olevaa äitiä, ja heidän altistumistaan magneettikentille. Syntyneitä lapsia seurattiin 13. ikävuoteen sakkaa. Tulosten perusteella sähkömagneeteille altistuneiden äitien lasten sairastumisriski astmaan oli kolminkertainen muihin lapsiin verrattuna.

Äidit, varokaa kodinkoneita

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat osoittaneet kodinkoneiden vaikutuksen astmalle. Aikaisemmin on jo selvitetty, että magneettikentille altistuminen voi aiheuttaa keskenmenon riskiä ja joitakin syöpiä.

Toiset tutkijat ovat sivuttaneet tulokset ja huomauttaneet, että on olemassa monia muita todennäköisiä syitä jotka aiheuttavat astmaa. Tutkijat ovat kuitenkin kehottaneet raskaana olevia naisia vähentämään hiustenkuivaajien, mikroaaltouunien, pölynimurin ja tuulettimien käyttöä. Lisäksi he kehottavat äitejä välttämään kodinkoneiden lähettyvillä oleskelua, koneiden ollessa käytössä.

Britanniassa jo 1,1 miljoonaa lasta kärsii astmasta. Määrän on todettu kasvaneen 50 prosentilla viimeisten vuosikymmenten aikana.

Lähde: Daily Mail

Kuvat: Shutterstock

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja