Odotettavissa kohtalaisen hyvä rapukesä

Odotettavissa olevien rapusaaliiden arviot vaihtelevat kolmesta miljoonasta neljään miljoonaan.

Varsin lämmin, muttei liian helteinen kesä on tuottamassa kohtalaiset rapusaaliit. Jokiravulla on kuorenvaihto hieman kesken vesialueesta riippuen, joten parhaat saalit on odotettavissa elokuun puolivälissä. Täpläravuilla taas kuorenvaihto on ollut aikaista, ja pyyntitoiveet ovat viimevuotista paremmat.

- Täpläravuilla jäi muutama ikäluokka väliin, mutta nyt näyttää nekin näyttävät tulevan pyyntiin, arvioi rapubiologi Japo Jussila Raputietokeskuksesta. Saaliista noin puolet on täplärapuja.

Arviot saaliiden määrästä vaihtelevat, sillä kaikkia saaliita ei välttämättä ilmoiteta. Raputietokeskus laskee pyydettyjen rapujen määräksi neljä miljoonaa, kun Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitoksen luvut ovat noin miljoonan pienempiä.

Viljeltyjen rapujen määrä on noin 100 000, joista valtaosa tulee erityistilauksiin kauden alkuun. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta klo 12.

Ravun hintaan kohtalainen tarjonta vaikuttanee hillitsevästi. Viime vuosina hintahaitari on ollut lavea. Pyytäjä on saanut 1,5-6 euroa kappaleelta.

- Eniten hintaan tietysti vaikuttaa puhujan lahjat, myyjän tai ostajan puolella, huomauttaa Jussila.

Rapuruttoa vähän

Tänä kesänä vältyttäneen pahemmilta rapuruttoepidemioilta. Epäiltyjä tapauksia on vain kaksi. Vaalimaanjoella onhavaittu merkittävä raputuho, joka saattaa olla rapuruton aiheuttama.

Lisäksi eräällä Pohjois-Savon joella on löydetty kuolleita rapuja, mutta senkään osalta ei ole vielä varmuutta rapurutosta. Silti rapumerrat on syytä desinfioida varmuudeksi siirryttäessä vesistöstä toiseen. Viime kesänä rapuruttoa oli seitsemässä vesistössä.

Pohjois-Amerikasta tuotettu täplärapu sietää rapuruttoa hieman jokirapua paremmin. Sitä on istutettu Suomen vesiin jo 40 vuotta. Tiheimmät levinneisyysalueet ovat Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Saimaan vesistöissä.

Jokirapukannat ovat vahvimmillaan Keski- ja Itä-Suomessa, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Jokirapuja on tosin täplärapualueillakin. Täplärapu sen sijaan ei menesty pohjoisen kylmissä vesissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat