Mainos

Oderin tulvat eivät hellitä

Oderjoen tulvatilanne Saksassa on edelleen vakava ja uhkaava, vaikka suojavallien rakentamisessa on paikoittain onnistuttu erittäin hyvin. Brandenburgin osavaltion viranomaisten mukaan suojavalleihin on tullut lukuisia uusia repeytymiä mm. Lebusin kohdalla runsaan kilometrin matkalla.

Noin 17 kilometriä leveä ja 50 kilometriä pitkä alue Saksan ja Puolan rajalla joutuisi veden valtaan, jos vallit murtuisivat. Sotilaat tilkitsivät tänään vallien repeytymiä Reitweinin ja Lebusin välisellä alueella. Helikoptereiden käyttöä hiekka- ja sepelisäkkien tuomisessa jouduttiin ajoittain rajoittamaan roottorien ilmavirran padoille aiheuttaman lisävaaran vuoksi.

Neurüdnitzin kohdalla pieni osa Oderjoen suojapadosta murtui viime yönä. Veden pinta pysyi yöllä korkealla. Ratzdorfin kohdalla Oderjoen pinta oli yli 6,57 metriä alinta tasoaan korkeammalla. Joen pinnan pitäisi laskea puolitoista metriä, jotta suojapatoihin kohdistuva paine hellittäisi, eikä asukkaiden tarvitsisi pelätä patojen murtumista.

Oderin ja Neissen yhtymäkohdassa Ratzdorfin kohdalla ilmeni päivällä uusi vaara, kun Puolan tulva-alueilta 18 kilometrin tuntivauhtia kiittävät puunrungot uhkasivat törmätä torpedoina pehmentyneisiin suojavalleihin.

Tulva-alueilla on eilisestä lähtien ollut käynnissä Saksan sodan jälkeen suurin rokotuskampanja lavantautia vastaan. Myös hepatiitti A -maksatulehdusta vastaan rokotetaan. Akuuttia kulkutautivaaraa ei kuitenkaan viranomaisten mukaan ole.

Puola ja Tshekki kärsineet eniten

Puola ja Tshekki ovat kärsineet eniten vuosisadan pahimmista tulvista Euroopassa. Yli 100 ihmistä on menettänyt henkensä ja kymmenettuhannet ihmiset ovat edelleen vailla kotia.

Saksassa kukaan ei ole kuollut tulviin, mutta kodit, liikkeet, tehtaat ja paikalliset perusrakenteet ovat kärsineet pahoja vaurioita. Useita pikkukaupunkeja on kokona veden vallassa Frankfurt an der Oderin lähellä noin 70 kilometriä Berliinistä.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.