Mainos

Ockelbon kylä ottaa kaiken irti "oman poikansa" häistä

Tulevan prinssi Danielin ja Länsi-Göötanmaan herttuan kotikylä Ockelbo odottaa lauantaina juhlittavia häitä touhukkaana. Oman kylän poika Daniel Westling saa vaimokseen kruununprinsessan, ja muuttuu vihkitilaisuuden aikana prinssiksi.

Piskuisen Ockelbon asukkaat tekivät eilen iltapäivällä varovaista siirtymää kohti paikkakunnan historian suurimpia juhlia. Koulubändi viritteli klassisia rockbiisejä, ja Wijn kasvipuutarhassa lähikaupungin Rättvikin lukiolaiset rakentelivat kukka-asetelmia.

- On suuri haaste saada ne kukkimaan oikealla hetkellä. Olemme onnistuneet melko hyvin. Osa kukkii nyt ja loput kesän mittaan, toivoo opettaja Charlotte Bergström.

Kyläläiset muistavat Danielin

Daniel Westlingin veroista miestä ei ole Ockelbon kulmilta tähän mennessä lähtenyt ainakaan kuninkaallisiin hoveihin. Hänen jalanjälkiään löytyy kaikkialta. Muun muassa paikallinen perheleipomo muistaa Danielin, joka toimitti teini-ikäisenä lyhyen työharjoittelujakson pullapeltien keskellä.

- Melkein kaikki koululaisharjoittelijat tulivat tänne pullan takia. Hän oli harjoittelijana samanlainen kuin muutkin eli rakasti korvapuusteja ja söi niitä mahan täydeltä, muistelee leipuri Mats Rosén leipomo Mattes Brödistä.

Vielä aivan viime aikoina paikallinen pizzeria sai asiakkaaksi Danielin, jonka ruokatilaus oli melkoinen kaloripommi: pizza Zilki

Pizzeria Atalantan pizzakokki Hassan ei ole itse keskustellut herra Westlingin kanssa, koska hänen poikansa otti aikanaan pizzatilauksen vastaan. Hassan kuitenkin tietää, että Zilki-niminen pizza on tulevan prinssin mieliannos.

- Siihen kuuluu häränfilettä, gorgonzolajuustoa, tuoreita tomaatteja, lammasjuustoa ja bearnaisekastiketta.

Kruununprinsessa Victoria ja Daniel ovat viettäneet aikaa Ockelbossa paljon enemmän, kuin media tietää. Paikkakuntalaiset ovat tämän tienneet, mutta ovat pitäneet suunsa visusti supussa. Oman kylän pojan tulemisia ja menemisiä ei muille repostella. Monella kyläläisellä on kuitenkin muistoja Daniel Westlingistä.

- Olen tavannut hänet joskus nuorempana, mutta en tunne häntä. Tapasin häntä vain vähän. Hän oli oikein mukava poika, ehdottomasti, muistaa eräskin kaupungin asukas.

Myös kruununprinsessa Victoria on ollut pikkukaupungissa tuttu näky.

- Sitten tuli vieraita sinne kun minun tytär oli siellä ja mun tytär tykkäsi, että on tutun näköinen tuo. Sitten se hoksasi, että "oi, sehän on Victoria". Sillä meni vähän naama pitkäksi ja ne eivät oikein tienneet miten ne olisivat ja puhuisivat, muistelee Aune Hänninen-Blank yllättävää kohtaamista kruununprinsessan kanssa.

Ockelbo näyttää parhaimmat puolensa

Ockelbon kunnanjohto ilmoitti kunnianhimoisesti vuosi sitten, että kuninkaallisten häiden jälkeen pieni paikkakunta on maailmalla kaikkien tietoisuudessa. Ehkä ilmoituksessa oli hiven liiallista optimismia, mutta ainakin Ruotsin maantieteellisellä kartalla Ockelbo on tuttu nimi. Kunnanjohtaja Lars Sjödin haluaa kuntansa näyttävän nyt parhaimmat puolensa.

- Haluamme Ockelbon näyttäytyvän mahdollisimman kauniina. Tiedämme, että joka tapauksessa maailman katseet ovat kohdistuneet tänne. Päätimme, että jos kerran pidetään tanssit, niin tanssitaan kunnolla. Se tuntuu hyvältä, kunnanjohtaja sanoo.

Vajaan kuudentuhannen asukkaan Ockelbo keskittyy nyt kansanjuhlaansa, joka sisältää muun muassa esikoulun prinssi- ja prinsessaparaateja, suoria radion viihdelähetyksiä, morsiuspukunäytöksiä ja konsertteja.

Itse juhlapäivä, lauantai, lyö kuitenkin laudalta kaiken. Silloin häitä voi seurata suurkuvaruudulta aamiaispuffetin, juhlalounaan ja hääkakun mutustelun jälkeen. Ja kun on nautittu parin tunnin showsta ruotsalaisten huippubändien tahdittamana, alkavat kansanpuistossa tanssit, jotka jatkuvat pitkälti yli puolenyön.

Katso Kari Lumikeron raportti Ockelbosta (Huomenta Suomi 17.6.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.