Öcalanin tuomiota protestoidaan maailmalla

Kurdijohtaja Abdullah Öcalanin saama kuolemantuomio on herättänyt maailmalla voimakasta vastustusta. Saksa, Britannia, Italia, Sveitsi, EU:n komissio ja Euroopan Neuvosto ovat jo esittäneet paheksuntansa tuomiosta ja toiveen, ettei kuolemantuomiota pantaisi täytäntöön.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää oikeudenkäyntiä laittomana ja kehottaa Turkkia järjestämään uuden, puolueettoman oikeudenkäynnin. Suomessa ihmisoikeusasianajaja Matti Wuori arvioi, että Öcalanin teloittaminen vaikeuttaisi Turkin hakeutumista EU:n jäseneksi.

Kurdijärjestöt ovat ennustaneet väkivaltaisuuksia tuomion takia, ja useissa maissa on jo järjestetty kurdien mielenosoituksia.

EU:n komission ulkosuhteista vastaava komissaari Hans van den Broek reagoi turkkilaisen tuomioistuimen päätökseen tuomita Öcalan kuolemaan maanpetoksesta. Van den Broek muistuttaa, että Euroopan unioni vastustaa kuolemantuomiota. Lyhyessä kannanotossaan van den Broek toivoo Turkin ottavan huomioon EU:n kannan.

Myös Euroopan neuvosto toi julki huolensa kuolemantuomion julistamisesta. Kannanotossaan neuvosto muistutti, ettei Turkissa ole pantu kuolemantuomiota täytäntöön 15 vuoteen. Lisäksi neuvosto korosti, että kahteen vuoteen yksikään Euroopan neuvoston jäsen ei ole toteuttanut kuolemantuomiota.
-Tämä on historiallinen saavutus ja siitä tulee pitää kiinni, neuvosto sanoo kannanotossaan.

Myös EU:n parlamentin sosiaalidemokraattinen ryhmä otti kantaa Öcalanin saamaan tuomioon. Ryhmä paheksuu turkkilaisen tuomioistuimen päätöstä. Ryhmän johtajan Pauline Greenin mukaan on vaikea hyväksyä, että Euroopan neuvoston jäsen ja eurooppalaisen ihmisoikeussopimuksen allekirjoittaja julistaa maassaan kuolemantuomion.
-Kuolemanrangaistuksen käyttö vahingoittaa Turkin kansainvälisiä sitoumuksia ja voi pahasti vaikeuttaa Turkin ja EU:n suhteita, Green totesi.
(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat