Öcalanille hirttotuomio

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan on tuomittu kuolemaan maanpetoksesta ja 29 000 turkkilaissotilaan surmauttamisesta.

Turkkilainen turvallisuustuomioistuin tuomitsi tänään kurdijohtaja Adbullah Öcalanin kuolemaan maanpetoksesta, murhista ja pyrkimyksistä jakaa maa kahtia, kertoi uutistoimisto Anatolian tänään. Oikeusistuin julisti tuomion Öcalanin viimeistä lausuntoa seuranneen tauon jälkeen.
-En hyväksy maanpetossyytteitä. Yritän korjata historiallisia virheitä, sanoi Öcalan juuri ennen tuomion julistamista. Oikeudenkäynnin päätuomari Turgut Okyay sanoi, että tuomion muuttaminen elinkautiseksi vankilatuomioksi ei tule kysymykseenkään, sillä Öcalan oli syyllinen "tuhansien viattomien ihmisten murhaamiseen". Okyay sanoi Öcalanin olevan välitön ja vakava uhka Turkille.

Öcalan kuunteli liikkumatta tuomion julistamista ja vilkutti yleisölle poistuessaan häntä varten rakennetusta luodinkestävästä lasikopista. Yleisö puhkesi tuomion julistamisen jälkeen suosionosoituksiin ja lauloi Turkin kansallislaulun. Heille Öcalanista on tullut Kurdistanin verisen itsenäisyyskampanjan vihattu tunnushahmo.

Parlamentti hyväksynee tuomion

Abdullah Öcalan voi esittää vielä vetoomuksen kuolemantuomion kumoamiseksi. Vetoomusmenettely käynnistyy automaattisesti tuomion julistamisen jälkeen. Mikäli vetoomus ei johda tuomion kumoamiseen, maan parlamentti ratkaisee, pannaanko kuolemantuomio täytäntöön. Viimeisenä keinona tuomion kumoamiseksi Öcalan voi vedota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Yleinen mieliala Turkissa näyttää tällä hetkellä suosivan vahvasti teloituksen toimeenpanoa. Näyttää lähes varmalta, että parlamentti tulee hyväksymään Öcalanin kuolemantuomion. Monet Turkin uuden parlamentin poliittisista johtajista ovat jo sanoneet äänestävänsä Öcalanin hirttämisen puolesta. Vetoomuksen käsittely Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa taas saattaa kestää 6-18 kuukautta.

Kuolemantuomiota ei käytetty 15 vuoteen

Aikaisemmissa oikeudenistunnoissa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtaja Öcalan on vaatinut hallitusta neuvottelemaan PKK:n kanssa rauhallisen ja demokraattisen ratkaisun aikaansaamiseksi Kurdistanin kysymykseen. Turkin viranomaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet neuvotteluista "terroristiorganisaation" kanssa.

Turkissa yli 40 ihmistä odottaa parhaillaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Parlamentti on kuitenkin kieltäytynyt vahvistamasta kuolemantuomioita, ja rangaistuksia ei olekaan pantu toimeen Turkissa vuoden 1984 jälkeen.

Turvallisuustoimia on tiukennettu Turkissa PKK:n todennäköisten, kuolemantuomion julistamista seuraavien kostotoimien pelossa. Vuonna 1978 perustettu PKK on taistellut Kurdistanin itsenäisyydestä Kaakkois-Turkissa vuodesta 1984. Väkivallan on uskottu vaatineen aikakin 29 000 kuolonuhria.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)


Lue myös:

    Uusimmat