Öcalania ei haluta Hollantiin eikä Kreikkaan

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan yritti eilen päästä Hollantiin, mutta Hollannin viranomaiset eivät antaneet laskeutumislupaa häntä kuljettaneelle yksityislentokoneelle, kertoi Hollannin radio tänään. Myös Kreikka on ilmoittanut, ettei se halua kurdijohtajaa maahansa.

Parisataa kurdia oli tullut Öcalania vastaan kentälle. Uutistoimisto DPA:n mukaan Rotterdamin lentokentän viranomaiset perustelivat päätöstään "ilmailuteknisillä syillä". Öcalan yritti asianajajansa mukaan Hollantiin pyytääkseen Haagin kansainvälistä tuomioistuinta välittämään kurdikansan ja Turkin välisessä kiistassa.

Öcalanin hollantilainen asianajaja ei halunnut kertoa, mistä maasta Öcalan oli Hollantiin pyrkinyt. Asianajajan mukaan Öcalania kuljettanut kone suuntasi kohti Ateenaa, kun se ei saanut laskeutua Hollantiin.

Kreikan ulkoministeriö kiisti kuitenkin tiedon, jonka mukaan kurdijohtaja olisi matkalla tai yrittänyt päästä Kreikkaan. -Me emme näe, mitä hyötyä olisi hänen Kreikassa-olostaan, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Teodoros Teodorou. Suurilevikkinen turkkilaislehti Sabah riemuitsi tänään otsikolla "Bravo Hollanda" Hollannin päätöksestä. Lehden mukaan Hollanti epäsi kurdijohtajan maahanpääsyn suojellakseen suhteitaan Turkkiin.

Yksityinen turkkilainen televisiokanava NTV kertoi, että Turkin Ateenan-suurlähetystö oli pyytänyt Kreikan ulkoministeriötä olemaan päästämättä Öcalania maahan. Turkki haluaa Öcalanin oikeuteen vastaamaan mm. terromismisyytöksistä, jotka liittyvät hänen johtamansa Kurdistanin työväenpuolueen (PKK:n) sissisotaan itsenäisen kurdivaltion perustamiseksi. Taistelu on vaatinut arvioilta 30000 ihmisen hengen.

Öcalan on kuitenkin nyttemmin sanonut, että kurdien on aika päästä Turkin kanssa neuvotteluratkaisuun 14 vuotta jatkuneen sisällissodan jatkamisen sijasta.

Öcalan on hakenut poliittista turvapaikkaa Euroopasta sitä saakka kun hän joutui lokakuussa lähtemään pitkäaikaisesta tukikohdastaan Syyriasta Turkin uhattua Syyriaa sotilaallisilla toimilla. Syyria lupasikin olla suojelematta häntä ja muita PKK:n sissejä. Öcalan pidätettiin kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla marraskuussa Rooman lentokentällä, jonne hän oli tiettävästi saapunut Moskovasta. Italia kieltäytyi kuitenkin luovuttamasta häntä Turkkiin, jossa häntä uhkasi kuolemanrangaistus. Öcalan sai lähteä Italiasta 16. tammikuuta eikä hänen olinpaikastaan ole sen jälkeen ollut tarkkaa tietoa.

Öcalan ei ole tervetullut myöskään Kreikkaan

Kreikka kieltää kurdijohtaja Abdullah Öcalania tulemasta Kreikkaan. Kreikka sanoo, että kiistelty kurdijohtaja ei ole tervetullut maahan. Kreikka ei sinänsä ole vahvistanut tietoa, että Öcalan olisi pyrkinyt Kreikkaan.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat