Mainos

Öcalan saatetaan karkottaa Italiasta

Italian puolustusministerin Carlo Scognamiglion mukaan kurdijohtaja Abdullah Öcalan saatetaan karkottaa Italiasta. Syynä on se, että Saksa ei aio pyytää Italiaa luovuttamaan kurdijohtajaa Saksaan.

Italian pääministeri ja ulkoministeri keskustelivat tänään Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin kanssa ja pyrkivät löytämään ratkaisun kurdijohtaja Abdullah Öcalanin aiheuttamaan kriisiin. Pääministeri Massimo D'Alema ja ulkoministeri Lamberto Dini keskustelivat erikseen Fischerin kanssa Roomassa päivä sen jälkeen, kun liittokansleri Gerhard Schröder oli ilmoittanut, ettei Saksa vaadi Öcalanin luovuttamista Italiasta Saksaan.

Schröder sanoi pyytäneensä Italialta ymmärtämystä sen suhteen, että Saksassa on paljon turkkilaisia maahanmuuttajia ja kurdiväestöä. Saksan mukaan Öcalanin tulo maahan saattaisi johtaa levottomuuksiin.

Öcalan pidätettiin pari viikkoa sitten Roomassa Turkin ja Saksan annettua hänestä kansainvälisen etsintäkuulutuksen. Italia ei luovuta Öcalanin Turkkiin, koska Turkissa on voimassa kuolemanrangaistus. Eräät italialaispoliitikot ovat vaatineet, että Öcalanille järjestetään kansainvälisesti taattu oikeudenkäynti Italiassa tai jossain muussa Euroopan maassa.

Saksan lehdet moittivat liittokansleria pelkuriksi

Saksalaiset sanomalehdet moittivat tänään liittokansleri Gerhard Schröderin hallitusta pelkurimaiseksi, koska se kieltäytyi pyytämästä kurdijohtaja Abdullah Öcalanin luovuttamista Italiasta Saksaan. Pääkirjoituksissa päätöstä luonnehdittiin järkyttäväksi rohkeuden puutteeksi. Niiden mukaan Schröder, joka pelkäsi, että luovutus synnyttäisi vakavia levottomuuksia Saksan turkkilais- ja kurdiväestön piirissä, lähettää päätöksellään väärän signaalin maailmalle.

-Tämä on musta päivä oikeudenmukaisuudelle, kirjoitti vasemmistolainen Tageszeitung-lehti. Jos Saksan kaltainen maa osoittaa, ettei sillä ole selkärankaa, ei kukaan voi olettaa, että vähemmän kehittyneillä mailla olisi rohkeutta asettaa vaikutusvaltaisia rikollisia syytteeseen, lehti kirjoitti.
Myös oikeistolainen Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehti haukkui Schröderin hallituksen pääkirjoituksessaan, jonka otsikko oli "Pelkurit".

Turkki varoittaa kaikkia maita Öcalanin suojelusta

Turkin virkaatekevä pääministeri Mesut Yilmaz varoitti tänään, että Turkki jahtaa Öcalania vaikka maailman ääriin, että se saisi hänet Turkkiin vastaamaan teoistaan oikeudessa.
-(Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n) johtaja yrittää löytää piilopaikan Euroopasta. Julistan koko maailmalle: mihin tahansa maahan hän yrittääkään paeta, teemme hänen olonsa siellä hyvin epämukavaksi, Yilmaz sanoi uutistoimisto Anatolian mukaan.
Turkki lähetti tänään Öcalanista virallisen luovutuspyynnön Italiaan.

Öcalan puolestaan vaati Turkkia neuvottelemaan kurdiselkkauksen rauhanomaisesta ratkaisusta. Samalla hän kuitenkin uhkaili selkkauksen laajentumisella.
-Istukaamme pöydän ääreen ja löytäkäämme rauhanomainen ratkaisu, hän sanoi.

PKK:n sissit ilmoittautuivat tänään syyllisiksi eiliseen sotilashelikopterin alasampumiseen. Kone oli kuljettamassa joukkoja kurdialueille. Alassyöksyssä kuoli 17 sotilasta.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.