Mainos

Öcalan kotiarestiin - Saksa ei vaadi luovutusta

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan pääsi tänään käytännössä lähes vapaalle jalalle italialaisen vetoomustuomioistuimen määrättyä hänet pidätyksen ja mahdollisen luovutuksen sijasta kotiarestiin. Ainoana ehtona on, ettei Öcalan poistu Roomasta.

Tuomioistuimen mukaan Italia ei voi luovuttaa ketään maahan, jossa on voimassa kuolemanrangaistus. Tuomioistuin kumosi Öcalania koskevan kansainvälisen pidätysmääräyksen Turkin osalta. Pidätystä vaatineen Saksan osalta pidätysmääräys jäi sen sijaan voimaan, koska Saksassa ei ole kuolemanrangaistusta.

Saksan hallitus ilmoitti kuitenkin tänään, ettei se pyydä Öcalanin luovuttamista Italiasta Saksaan. Saksa esitti jo 1990 Öcalanista kansainvälisen pidätysmääräyksen, koska Öcalanin epäiltiin sekaantuneen murhaiskuun.
-Emme halua tällä haavaa kärjistää tai vaikeuttaa tilannetta. Luovutuspyyntö on siksi asetettu jäihin, kertoi Saksan hallituksen tiedotuspäällikkö Uwe-Karsten Heye tänään.

Öcalan, kurdijärjestö PKK:n johtaja, pidätettiin viime viikolla Roomassa. Turkki pitää Öcalania osavastuullisena yli 30 000 ihmisen kuolemaan Turkissa vuoden 1984 jälkeen. PKK aloitti tuolloin aseellisen taistelun kurdien oman alueen perustamiseksi Kaakkois-Turkkiin. Eurooppaan on muuttanut 1960-luvun jälkeen puoli miljoonaa kurdia. Eniten kurdeja on Saksassa, missä PKK on julistettu laittomaksi järjestöksi.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.