Öcalan joutui Turkkiin

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan on pidätetty ja tuotu Turkkiin. Turkin pääministeri Bülent Ecevit sanoi lehdistötilaisuudessa, että Öcalan kuljetettiin Keniasta Turkkiin jo aamuyöstä Suomen aikaa.

Turkin pääministeri Ecevit ilmoitti ääni väristen, että Öcalan oli pidätetty salaisessa operaatiossa ja hänet oli tuotu Turkkiin.
-Hän joutuu vastaamaan teoistaan Turkin oikeusjärjestelmän edessä, Ecevit sanoi.

Öcalanin pidätys johti Euroopassa laajoihin mielenosoituksiin, jotka suuntautuivat lähinnä Kreikkaa vastaan. Öcalan pidätettiin eilen Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja tänään hänet lennätettiin Turkkiin. Kreikka myönsi, että se antoi Öcalanin asua suurlähettiläänsä virka-asunnossa Keniassa samaan aikaan, kun Kreikka yritti löytää hänelle turvapaikkaa muualta Afrikasta.

Kreikan ulkoministerin Theodoros Pangalosin mukaan Öcalan viipyi Nairobissa yhteensä 12 päivää ja eilen hän päätti yhdessä Kenian viranomaisten kanssa lähteä lentokentälle, mistä hänen oli tarkoitus jatkaa matkaa Hollantiin. Matkalla lentokentälle Öcalania kuljettanut auto hävisi yhtäkkiä saattueesta, eikä siitä nähty sen jälkeen merkkiäkään, Pangalos sanoi.

Kenian hallitus kertoi puolestaan määränneensä Kreikan viranomaiset lennättämään Öcalanin pois maasta. Ulkoministeri Bonaya Godanan mukaan Kenia ei ole tietoinen, mihin Öcalan lennätettiin, eikä Kenia olisi missään tapauksessa suostunut luovuttamaan häntä Turkkiin.

Yhdysvallat otti tyytyväisenä vastaan tiedon Öcalanin pidätyksestä ja kehotti kurdeja lopettamaan pidätyksen aiheuttamat mielenosoitukset ympäri Eurooppaa. Valkoisen talon edustaja kiisti samalla huhut siitä, että Yhdysvallat olisi auttanut Öcalanin saamisessa Keniasta Turkkiin. Joe Lockhartin mukaan Yhdysvallat ei ollut "suoraan osallinen" pidätykseen. Hän kieltäytyi kuitenkin tarkentamasta lausuntoaan.

Öcalan pidätettiin kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla marraskuussa Rooman lentokentällä, jonne hän oli tiettävästi saapunut Moskovasta. Italian yllätykseksi pidätysmääräyksen antanut Saksa ei vaatinutkaan Öcalania luovutettavaksi Saksaan. Italia ei katsonut myöskään voivansa luovuttaa Öcalania Turkkiin, jossa häntä uhkasi kuolemanrangaistus. Öcalan sai lähteä Italiasta 16. tammikuuta.

Laajoja mielenosoituksia

Öcalanin pidätys johti tänään useiden Kreikan suurlähetystöjen ja konsulaattien valtauksiin Euroopassa. Helsingissä puolisensataa kurdia osoitti mieltään eduskunnan ulkopuolella, mutta Ruotsista ja Tanskasta poiketen lähetystöjen valtauksilta vältyttiin. Kreikan Helsingin-suurlähetystöstä kerrottiin, että lähetystössä oli rauhallista, mutta tilanteen kehittymistä seurattiin koko ajan. Sekä lähetystö että toisaalla sijaitsevat lehdistöosasto ja Kreikan valtion matkailutoimisto toimivat normaalisti. Lehdistöosastolta kerrottiin, että poliisi vartioi Kruununhaassa sijaitsevaa suurlähetystöä ainakin tiistain ajan.

Suomessa asuvat kurdit järjestivät iltapäivällä mielenosoituksen eduskunnan edessä. Puolisensataa kurdia heilutti kurdilippuja ja huusi Öcalania tukevia iskulauseita.
-Eläköön Öcalan, murhaaja-Eurooppa, eläköön PKK (kurdien taistelujärjestö), alas Turkin fasistinen hallitus, kaikui rytmikkäästi hyytävässä viimassa seisoneesta mielenosoittajajoukosta.

Kymmenkunta poliisia oli ehättänyt varmistamaan Eduskuntatalon portaille, että mielenosoitus sujuu rauhallisesti. Marssijoiden taivaltaminen mielenosoituspaikalle keskellä katua ehti kuitenkin haitata jonkin verran jo ennestään puuroutunutta liikennettä.

Ruotsin poliisi vahvisti Turkin suurlähetystön ja muiden turkkilaiskohteiden valvontaa Tukholmassa. Kurdimielenosoittajien joukko poistui illansuussa lyhyen miehityksen jälkeen Kreikan konsulaatista, jota mellakkapoliisi piiritti. Tanskan poliisi kuulusteli puolestaan kymmeniä kurdeja, jotka pidätettiin aiemmin päivällä, kun he yrittivät tunkeutua Kreikan suurlähetystöön Kööpenhaminassa. Yrityksen yhteydessä nuori nainen sytytti itsensä tuleen ja hänet vietiin sairaalaan. Hänen tilansa oli illalla kriittinen.

Myös Saksassa kaksi kurdinaista yritti polttoitsemurhaa ja sai vakavia palovammoja. Tieto Öcalanin vangitsemisesta johti monissa Saksan kaupungeissa rajuihin mellakoihin. Berliinissä noin 150 kurdia, joukossa useita lapsia, tunkeutui Kreikan konsulaattiin ja ripusti ikkunoihin kurdien lippuja ja Öcalanin kuvia. Norjassa kurdit reagoivat niin ikään voimakkaasti tietoon Öcalanin pidätyksestä. Kurdijärjestöt kehottivat kurdeja kuitenkin pysymään rauhallisina ja välttämään kaikkia mielenilmauksia.

Ranskan Strasbourgissa poliisi tunkeutui Kreikan konsulaattiin ja hääti sieltä kolmisenkymmentä kurdia. Kaksi poliisia sai yhteenotoissa puukosta ja myös kuusi mielenosoittajista sai lieviä vammoja. Moskovassa sisäministeriön erikoisjoukot piirittivät Kreikan suurlähetystön, kun 60 kurdia oli tunkeutunut rakennukseen. Mielenosoittajat poistuivat vapaaehtoisesti pari tuntia myöhemmin. Hollannin Haagissa noin 150 kurdia tunkeutui Kreikan suurlähettilään virka-asuntoon ja otti lähettilään vaimon ja pariskunnan 8-vuotiaan pojan panttivangeiksi.

Öcalania uhkaa kuolemanrangaistus

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan tuomitaan Turkin rikoslain kohdan mukaan, jossa vaaditaan kuolemanrangaistusta, kertoivat Turkin oikeuslähteet. Kyseisen rikoslain 125. kohdan mukaan pyrkimykset erillisen itsenäisen valtion perustamiseksi ovat Turkissa kuolemanrangaistuksella kiellettyjä.

Vaikka kuolemanrangaistus on edelleen Turkin lakikokoelmissa, sitä ei ole toteutettu sitten vuoden 1984. Italia kehotti Turkkia järjestämään Öcalanille oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, eikä tuomitsemaan häntä kuolemaan.

PKK jatkaa taistelua

Abdullah Öcalanin johtamat sissit ilmoittivat tänään, että he aikovat jatkaa aseellista taistelua kurdien itsehallinnon puolesta huolimatta johtajansa pidätyksestä.
-PKK:n aseellinen taistelu jatkuu. Kurdisissien ja kurdikansan on lähdettävä liikkeelle ja toimittava kaikilla saroilla Turkkia ja vihollisiaan vastaan, Kurdistanin työväenpuolueen eli PKK:n keskuskomitea sanoi tiedotteessaan, joka luettiin kurdinkielisen Med-tv-kanavan lähetyksessä.

Kurdiarvioiden mukaa Turkkiin palautetun kurdijohtajan henki on nyt todellisessa vaarassa. Vaikka Turkissa ei ole lähes pariinkymmeneen vuoteen toimeenpantu kuolemantuomioita, tuhansia ihmisiä on tapettu hämärissä oloissa maan vankiloissa, muistutti eri puolilla Eurooppaa toimivan Kurdistanin Kansallisen Vapautusrintaman ERNK:n edustaja Cemal Deniz tänään Helsingissä.

Deniz korosti Öcalanin merkitystä kurdeille ja kuvasi hänen mahdollisen kuolemansa merkitsevän kurdeille "maailmanloppua". Deniz muistutti, että Öcalanin ollessa pidätettynä Italiassa marraskuusta tammikuuhun, yli 60 kurdia eri puolilla maailmaa teki polttoitsemurhan - Öcalanin päinvastaisesta kehotuksesta huolimatta.
-Voitte vain kuvitella, mitä tapahtuu jos Öcalan tapetaan, Deniz sanoi.

Kurdien mukaan Öcalanin sieppaus Keniasta Turkkiin oli Yhdysvaltain, Israelin ja Euroopan maiden kansainvälinen salajuoni. Erityisen katkeria kurdit ovat eurooppalaisille maille, jotka eivät vastanneet yksipuolisen tulitauon julistaneen PKK-johtaja Öcalanin pyrkimyksiin aloittaa neuvottelut kurdikiistan poliittiseksi ratkaisemiseksi. Erityisesti syyttävä sormi osoittaa Kreikkaan, jonka Kenian-lähetystön piti olla Öcalanille turvallinen paikka. Tästä huolimatta kurdit toivovat, että Eurooppa nyt painostaisi Turkkia Öcalanin tapauksessa. Vetoomus Öcalanin suojelemiseksi lähti ERNK:n toimistosta mm. presidentti Martti Ahtisaarelle sekä eduskuntaan ja ulkoministeriöön.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat