Mainos

Obaman Venäjän-matkalle ristiriitaiset odotukset

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman huomenna alkavaan Venäjän vierailuun kohdistuu ristiriitaisia odotuksia. Venäjä haluaa kytkeä neuvottelut ydinaseiden rajoittamisesta ja ohjuspuolustusjärjestelmästä yhteen, mutta amerikkalaiset haluavat neuvotella niistä erikseen.

Obama on perheensä kanssa jo matkalla Moskovaan, mutta huomenna allekirjoitettavaksi suunniteltu START-sopimus ei ole Kremlin mukaan vieläkään valmis. Pitkään valmisteltu sovintomatka sai särön kun venäläiset kokivat Obaman vähättelevän pääministeri Vladimir Putinia.

Obama sanoi televisiohaastattelussa, että Putinilla on vielä toinen jalka vanhoissa toimintatavoissa ja vain toinen uusissa.

Ja vastaus tuli heti - mieheltä, jota moni pitää edelleen Venäjän todellisena ykkösenä.

- Seisomme tukevasti molemmilla jaloillamme ja katsomme tulevaisuuteen, pääministeri Putin tokaisi.

Venäläinen Moskovski Komsomolets -lehti tulkitsi Obaman lausahduksen kannanotoksi Venäjän johdon tandem-mallia vastaan. Lehden mukaan Yhdsvallat on sekaantunut avoimesti Venäjän sisäisiin asioihin. Suhteiden edestakaisissa myötä-ja vastoinkäymisissä ei ole koskaan ennen koettu vastaavaa, paheksuu lehti.

Vanhoillisia venäläisiä on närkästyttänyt myös se, että Obama antoi ennakkohaastattelun oppositiolehti Novaja Gazettalle, joka on tullut tunnetuksi surmatun Anna Politkovskajan työpaikkana.

Obamaan ei Venäjällä juuri uskota

Kaksi mielipidetutkimusta kertoo että yli puolet (60 prosenttia) venäläisistä ei pidä Obamaa yhtään edeltäjäänsä republikaanien George W. Bushia parempana.

Kesäkuussa venäläisen Levada Centerin mielipidekysely osoitti että vain 28 prosenttia venäläisistä on sitä miltä, että suurvaltojen suhteet ovat parantuneet Obaman kaudella. 61 prosenttia oli sitä mieltä että suhteet ovat samat tai huonommat kuin Bushin aikana.

Amerikkalaisen WorldPublicOpinion.org:n tutkimuksen mukaan 23 prosenttia venäläisistä uskoo, että Obama tekee "oikeita asioita" ja 55 prosenttia ei usko siihen.

Tosin lahjojakin on jo tullut: Obama sai jo ennakkoon lupauksen kuljettaa sotilastarvikkeita Afganistaniin Venäjän ilmatilan ehkä maaperänkin kautta.

Vanhat kiistat hiertävät yhä

Vierailun isäntä, presidentti Dmitri Medvedev haluaa kytkeä yhteen ydinaseiden rajoittamisen sekä Puolaan ja Tsekkeihin suunnitellun ohjuspuolustuksen. Obama ei tätä kuitenkaan halua. Bushin suunnitelmasta voidaan jopa luopua jos Iranin ydinaseuhka saadaan muuten torjuttua, kerrotaan Obaman hallinnosta.

Uusiakin suhteita rasittavat vanhat kiistat: Venäjän hyökkäys Georgiaan ja Naton jatkuva laajentuminen.

Venäläiset saavat toki kuulla sen mitä kaipaavatkin eli arvostuksen sanoja.

Obama sanoi venäläisen tv:n haastattelussa haluavansa kertoa, että amerikkalaiset arvostavat Venäjää ja pitävät sitä tasavertaisena neuvottelukumppaninaan.

Vaimonsa ja tyttäriensä kanssa kahdeksi päiväksi Moskovaan matkaava Obama tapaa oppositiota ja muun muassa ex-presidentti Mihail Gorbatshovia. Obama aikoo tavata myös opposition edustajia ja kansalaisjärjestöjä. Obama toivoo, että monitahoinen yhteistyö hyödyttää molempia.

Asevalvonnalle suuret odotukset

Valkoisessa talossa uskotaan, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien huominen tapaaminen tulee olemaan hedelmällinen etenkin asevalvontasopimusten kannalta.

Odotukset huomiselle Moskovan-huippukokoukselle ovat korkeat.

- Uskomme, että huippukokouksessa liikutaan kohti lopullista sopimusta, sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema, presidentti Barack Obaman erityisavustaja Gary Samore.

Samore uskoo, että asiasta tiedotetaan lisää jo huomenna.

Obaman ja Medvedevin on määrä antaa yhteinen julistus, joka määrittelee ydinaseiden rajoitusneuvottelujen tavoitteet. Neuvotteluilla on kiire: vuonna 1991 solmittu START l-sopimus raukeaa jo tämän vuoden lopulla ja tavatessaan Lontoossa huhtikuussa Obama ja Medvedev sopivat uuden sopimuksen työstämisestä. Tavoitteena uskotaan olevan korkeintaan 1 600 ydinkärjen salliminen kummallekin maalle; nyt voimassa oleva sopimus sallii 6 000 kärkeä.

Presidenttien ohjelmassa on julistuksen antaminen jo huomenna, vierailun ensimmäisenä päivänä.

Entisen presidentin, nykyisen pääministeri Putinin Obama tapaa vasta tiistaiaamuna aamiaisella.

Moskovasta Obama jatkaa kaksipäiväisen vierailun jälkeen Roomaan, jossa Italia isännöi G8-huippukokousta.

Kotimatkalla Obaman perhe koukkaa Guineanlahden Ghanan kautta, ohjelmassa Yhdysvaltain ensimmäisen afrikkalaisperäisen presidentin ensinnäinen virallinen vierailu Afrikassa.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 5.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.