Mainos

Obaman varapresidenttiruletti pyörii kiihkeästi

Yhdysvaltain politiikan polttavin puheenaihe on tällä hetkellä se, kenet Barack Obama valitsee varapresidenttiehdokkaakseen. Demokraattien presidenttiehdokkaan uskotaan ilmoittavan valinnastaan viikon loppuun mennessä ja veikkailut käyvät kuumana.

Obaman listan uskotaan olevan varsin lyhyt, ja poliittisten sisäpiirien mukaan kovimmat nimet ovat tällä hetkellä senaattori Joseph Biden, senaattori Evan Bayh ja kuvernööri Tim Kaine. Toki arvauksissa vilahtelee edelleen Hillary Clintonin nimi, samoin kuin entisen senaattorin Sam Nunnin.

Viimeaikaiset maailmanpoliittiset kriisit ovat kuitenkin nostaneet ulkopolitiikan veteraanin Joseph Bidenin osakkeita. Nuoren ja kokemattoman poliitikon maineesta kärsivän Obaman katsotaan tarvitsevan rinnalleen uskottavuutta ja kokemusta. Biden on senaatin ulkoasiainvaliokunnan veteraani, ja hänen nimensä on vilahdellut myös mahdollisena ulkoministerinä.

Hillary Clinton toisi niin ikään mukanaan kokemusta sekä naisten ääntä, mutta hän on lähinnä mustan hevosen asemassa.

Virginialainen, kertaa kaksi

Kisassa on edelleen vahvasti mukana kaksi virginialaisehdokasta. Osavaltion kuvernööri Tim Kaine on Obaman hyvä ystävä. Kainen taakka ovat kuitenkin nuoruus ja tuntemattomuus: hän on 50-vuotias ja ensimmäistä kauttaan kuvernöörinä.

Se toinen on osavaltion supersuosittu ex-kuvernööri Mark Warner.

Varapresidentin valinta Virginiasta olisi Obamalta viisas veto, sillä se voisi kääntää yleensä republikaanien tukijoihin kuuluvan osavaltion demokraattien taakse.

Indianan senaattori Evan Bayh on myös suhteellisen nuori, 52-vuotias ja tuntematon suurelle yleisölle. Häntä pidetään kuitenkin turvallisena valintana ja hänen tiedetään vetoavan hyvin valkoihoisiin matalapalkka-alalla oleviin miesäänestäjiin.

Obama on luvannut tehdä päätöksellään vaalihistoriaa: hän ilmoittaa kannattajilleen varapresidentistä sähköpostilla tai tekstiviestillä samalla hetkellä kun nimi julkistetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.