Obaman taustalla häärii tunnettuja demokraattivaikuttajia

Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Obama on kerännyt taustajoukokseen kokeneita poliitikkoja ja asiantuntijoita. Demokraattipuolueen liberaalein siipi sekä vasemmistolaisin väki ovat pettyneet moniin nimityksiin. Nämä odottivat enemmän uusia kasvoja keskeisille paikoille, kuten ulko- ja puolustusministereiksi.

Konkarinimitysten taustalla arvioidaan olevan Obaman hallintoa koettelevat rajut haasteet niin kansallisessa kuin kansainvälisessä taloudessa sekä ulko-, turvallisuus- ja sosiaalipolitiikassa ja ympäristökysymyksissä. Obama haluaa myös viestiä nimityksillään olevansa poliittisessa keskustassa ja puolueriitojen yläpuolella.

Obaman hallintoa on luonnehdittu ongelmiin ja kiistoihin huomattavasti käytännönläheisemmin suhtautuviksi kuin Bushin johtamaa ideologispainotteista joukkoa.

Moni Obaman taustajoukon jäsen on kotoisin hänen kotikaupungistaan Chicagosta.

Obaman hallinnon rakennetta ja toiminta-ajatusta on luonnehdittu monimutkaisimmaksi vuosikymmeniin.

Niin kutsutun kabinetin ministerien ja muiden korkea-arvoisten virkamiesten lisäksi Obama pyrkii hyödyntämään sekä neuvonantajiaan että tärkeimpiä niin sanottuja tsaareja, jotka sekä koordinoivat että yrittävät pitää huolen siitä, että Valkoisen talon poliittisia linjauksia noudatetaan.

Obaman nimityksiin ministerien ja muiden korkea-arvoisten virkamiesten on saatava hyväksyntä kongressilta. Valkoisessa talossa työskentelevät Obaman neuvonantajat ja "tsaarit" eivät tällaista sinettiä tarvitse.

Tässä keskeisimpiä Obaman hallinnon haasteita ja vaikuttajia.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Lähi-itä, Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, Kiina, Pohjois-Korea, EU ja Nato, Etelä-Amerikka, Yhdysvaltojen rapautuneen maineen palauttaminen maailmalla, "terrorismi" ja joukkotuhoaseet. Lista on pitkä kuin nälkävuosi. Moni konflikti odottaa hallinnon välittömiä toimia.

Hillary Clinton

Ulkoministeri Hillary Clinton (s.1947). Juristi, New Yorkin senaattori. Valkoinen talo on hänelle tuttu kahdeksan vuoden ajalta, jolloin puoliso Bill Clinton oli presidenttinä. Hillary Clinton kamppaili pitkään Obamaa vastaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Clinton kuuluu demokraattien keskustaoikeistoon.

Lähi-idän politiikassa Clintonin vahvaa Israel-mielisyyttä pidetään sekä haittana että hyötynä. Arabimaailma suhtautuu häneen epäillen, mutta toisaalta Clintonilla saattaa olla vaikutusvaltaa painostaa Israelia sille kipeisiin rauhanratkaisuihin. Lähi-idästä hän voi keskustella myös kotikeittiössä, sillä Bill Clinton Lähi-idän-neuvonantajineen yritti kaudellaan neuvotella rauhaa alueelle.

Puolustusministeri Robert Gates (s. 1943). Väitellyt tohtoriksi Neuvostoliiton historiasta. Muun muassa pitkäaikainen CIA:n johtaja ja Texas A&M -yliopiston rehtori. Hänellä on myös yhteyksiä mm. teknologia- ja öljynporausalan yrityksiin yhtiöiden hallituspaikan kautta. Gates on myös nykyinen Pentagonin päällikkö ja ensimmäinen puolustusministeri, joka jatkaa virassaan toisesta puolueesta olevan presidentin alaisuudessa. Ei kuulunut Bushin hallinnon ideologiseen, niin sanottuun uuskonservatiiviseen siipeen. Kannattaa neuvotteluyhteyksien avaamista Iranin kanssa.

Turvallisuuspoliittinen neuvonantaja James Jones (s. 1943). Asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan vuosia Ranskassa, Vietnam-veteraani, merijalkaväen neljän tähden kenraali, Obamalle presidenttikisan hävinneen John McCainin pitkäaikainen ystävä. Ollut Boeing- ja Chevron-yhtiöiden hallituksissa. Toiminut niin Naton Euroopan joukkojen komentajana kuin ulkoministeri Condoleezza Ricen Lähi-idän erityisilähettiläänä. Jonesia on luonnehdittu taitavaksi diplomaatiksi. On sanonut että Irakin sota on vienyt huomion Afganistanista, ja totesi viime vuonna, että "Nato ei ole voittamassa Afganistanissa".

Suurlähettiläs YK:ssa Susan Rice (s. 1964). Obaman tapaan uuden sukupolven vaikuttaja. Väitellyt tohtoriksi Oxfordissa Zimbabwen historiasta. Kannattaa humanitaarista väliintuloa Sudaniin. Perehtynyt myös niin kutsuttuihin heikkoihin ja romahtaneisiin valtioihin. Entisen ulkoministerin ja YK-lähettilään Madeleine Albrightin suojatti. Toimi Bill Clintonin kaudella Albrightin apulaisulkoministerinä ja myös Kansallisessa turvallisuusneuvostossa. Bushin hallinto suhtautui YK:hon ylenkatsoen, mutta Obaman pyrkimys on palauttaa maailmanjärjestön maine Yhdysvalloissa. Ollut töissä McKinsey-konsulttifirmassa. Ei sukua Condoleezza Ricelle.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisia neuvonantajia ovat muun muassa Richard Holbrooke,Anthony Lake,Rand Beers ja James Steinberg.

Holbrooke (s. 1941). Vuosikymmenien kokemus ulkopolitiikasta ja diplomatiasta. Toimi jo Jimmy Carterin

Richard Holbrooke

ulkoasiainhallinnossa, välitti Balkanilla Daytonin rauhansopimuksen 1995 ja oli myös YK-lähettiläänä. Kannatti vaalikampanjassa Hillary Clintonia. Toiminut pankki- ja rahoitusalalla.

Lake (s. 1939). Mukana jo John F. Kennedyn ja Jimmy Carterin ulkoasiainhallinnoissa, myöhemmin myös Bill Clintonin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. Obaman vaalikampanjassa ulkopolitiikan neuvonantaja. Oli osakkaana mukana strategisia analyyseja tekevässä Intellibridge-yhtiössä ja myös Yhdysvaltojen Unicefin-johtokunnassa.

Ulkopolitiikassa arvioidaan olevan mukana myös tarvittaessa useat ulkopoliittiset erityislähettiläät, jotka raportoivat suoraan sekä Clintonille että Obamalle.

Tiedustelu ja kotimaan turvallisuus

Tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Leon Panetta (s. 1938). Melko ulkopuolinen tiedustelumaailmassa. Politologi ja juristi. Siirtyi republikaanien riveistä demokraatteihin 1970-luvun alussa kansalaisoikeuskysymyskiistojen takia. Äänestettiin Kaliforniasta useiksi kausiksi edustajainhuoneeseen. Bill Clintonin Valkoisessa talossa kansliapäällikkönä. Kidutuksen ehdoton vastustaja. Talousasiantuntija, aktiivinen ympäristöasioissa (erityisesti merien suojelu) ja mukana useissa voittoa tavoittelemattomissa järjestöissä.

Kansallisen turvallisuuden ministeri Janet Napolitano (s. 1957). Juristi, Arizonan nykyinen kuvernööri. Toiminut aiempina vuosina yksityisessä lakiasiaintoimistossa, sittemmin muun muassa liittovaltion syyttäjänä. Pragmaatikko ja politiikan keskitien kulkija. Clintonien vanha ystävä, mutta tuki kampanjassa Obamaa. Osallistunut kuvernöörinä aktiivisesti siirtolaisuuskeskusteluun. Nauraa Monty Pythonien huumorille.

Kansallisen tiedustelun johtaja Dennis Blair (s. 1947). Amiraali, komentanut Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivastoa. Koordinoi Yhdysvaltojen 16 tiedustelupalvelun toimintaa Obaman alaisuudessa. Hillary Clintonin ystävä, tuntee Bill Clintonin jo Oxfordin opiskeluvuosien ajoilta. Venäjää puhuva Aasian-asiantuntija. Ei hyvässä huudossa esimerkiksi ulkoministeriössä, koska ei ole aina totellut määräyksiä Bill Clintonin hallinnon aikana. Toiminut muun muassa puolustus- ja tiedustelualalla toimineen EDO-yhtiön hallituksessa. Suhtautuu epäillen suuren voimankäytön hyötyihin epävakaissa kehitysmaissa.

Muita tärkeitä ministereitä ja neuvonantajia

Oikeusministeri Eric Holder (s.1951). Väitellyt oikeustieteilijä. Obaman kampanjassa lakineuvonantajana. Toiminut suurimman osan työelämästään liittovaltion syyttäjänä, mutta myös Clintonin oikeusministerin Janet Renon alaisuudessa. Tuolta ajalta hänelle on tuttu muun muassa Monica Lewinsky -skandaali . Haluaa sulkea Guantánamon vankileirin ja pitää kidutuksena Bushin hallinnon harjoittamaa niin kutsuttua waterboardingia vankien kuulusteluissa. Ei kuitenkaan uskota, että Obama haluaa tuoda Holderin pohdittavaksi, nostaako syytteitä Bushin kauden kidutuksista epäiltyjä vastaan. Toiminut juristina myös Covington & Burling -lakifirmassa, jonka asiakkaita ovat olleet tunnettuja yrityksiä kuten lääkeyhtiö Merck, Chiquita ja ammattilaisjalkapalloliiga NFL. Vuonna 2004 neuvotteli Chiquitan puolesta oikeusministeriön kanssa sopimuksen, jolla yhtiö velvoitettiin maksamaan 25 miljoonan dollarin korvaus siitä, että se oli ollut Kolumbiassa yhteistyössä äärioikeistolaisen, terroristiseksi luokitellun AUC-paramilitaarijärjestön kanssa.

Valtiovarainministeri Timothy Geithner (s. 1961). Edessä jättimäinen työ talouskriisin hoidossa. Asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan Yhdysvaltojen lisäksi nykyisessä Zimbabwessa sekä Intiassa ja Thaimaassa. Opiskellut muun muassa kansainvälistä taloutta, kiinaa ja japania. Ura Wall Streetillä ja rahamaailmassa, läheiset suhteet keskuspankin johtajaan Ben Bernankeen. Oli mukana päättämässä niin vakuutusyhtiö AIG:n kuin investointipankkien Bear Stearnsin ja Lehman Brothers'in kohtaloista. Toimi myös Bill Clintonin hallinnossa valtiovarainministeriössä. Aiemmin 2000-luvulla jäi kiinni kymmenientuhansien dollarien maksamattomista veroista. Innokas perhokalastaja.

Obaman talousneuvoston johtaja Lawrence Summers (s. 1954). Tohtoritason taloustieteilijä. Toiminut niin yksityisellä kuin julkisella puolella, kuten Maailmanpankin johtavana ekonomistina. Valtiovarainministerinä Clintonin alaisuudessa. Ristiriitainen persoona. Vuonna 2006 joutui eroamaan Harvardin yliopiston rehtorin virasta kohua herättäneiden riitojen takia. Summers oli muun muassa kritisoinut naisten puutteellisia taipumuksia matematiikassa ja luonnontieteissä. Pyysi myöhemmin anteeksi. Nykytilanteessa kannattaa valtion menojen kasvattamista kysynnän lisäämiseksi.

Steven Chu

Energiaministeri Steven Chu (s. 1948). Fysiikan Nobel vuodelta 1997 kertoo paljon. Lähisuku pursuaa tohtoreita. Toiminut johtoasemissa muun muassa Bell Labsissa. Perehtynyt ilmastonmuutokseen, vaihtoehtoisiin energiantuotantomuotoihin ja ydinvoimaan. Jos kongressi hyväksyy nimityksen, Chu on maan historian ensimmäinen henkilö, joka on voittanut Nobelin ennen kabinettivirkaansa. Tuntee vähän Washingtonin politiikkaa; ei aiempaa läheistä työ- tai tuttavuussuhdetta Obamaan. Ei puhu kiinaa, vaikka vanhemmat ovat sieltä kotoisin. Mukana talousjohtajia ja tiedemaailmaa yhdistävässä Kööpenhaminan ilmastoneuvostossa. Urheiluhullu tiedemies.

Obaman energia- ja ympäristöneuvonantaja Carol Browner (s. 1955). Juristi. Demokraattipuolueen jäsen. Lapsuus Floridan Evergladesin kansallispuiston naapurissa antoi sytykkeen ympäristöasioihin. Bill Clintonin aikana Ympäristöhallinnon EPA:n hallintojohtaja ennätykselliset lähes kahdeksan vuotta. Pitkän julkisen uran lisäksi ollut esimerkiksi perustamassa yksityistä konsulttiyhtiö Albright Groupia ja johtanut Audubon-ympäristöjärjestöä. Toiminut myös Clintonin entisen varapresidentin Al Goren asiantuntijana. Kannattaa tiukkaa ympäristölainsäädäntöä eikä ole kaikkien mieleen liikemaailmassa. Arvostellut Bushin hallintoa maan historian huonoimmaksi ympäristökysymyksissä. Tuki Hillary Clintonia demokraattien ehdokaskamppailussa. Valittiin "vuoden äidiksi 1997. Chun ja Brownerin keskeisimpiä haasteita on rakentaa ja saada hyväksytyksi Yhdysvalloille politiikka Kööpenhaminan ilmastokonferenssiin joulukuussa 2009, jolloin on tarkoitus saattaa päätökseen Kioton ilmastoneuvottelut.

Terveysministeri Tom Daschle (s.1947). Pitkäaikainen demokraattien kongressiedustaja Etelä-Dakotasta. Politologi, hillitty esiintyjä. Kirjoittanut kirjan Yhdysvaltojen terveysjärjestelmästä. Oli ensimmäisiä Obaman lähipiirin ulkopuolisia, joille tuleva Valkoisen talon isäntä kertoi presidenttipyrkimyksistään. Daschle on poikkeus Obaman hallintojärjestelmässä: hänellä ei ole kilpailijaa Valkoisen talon neuvonantajien joukossa, koska hän on sekä ministeri että terveydenhuoltouudistuksesta vastaava neuvonantaja eli "tsaari". Vanha Clintonien tukija joka kannatti Obamaa, mikä viilensi välejä Clintoneihin. Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeisessä, lähes vainoharhaisessa ilmapiirissä Daschlen toimistoon lähetettiin pernaruttokirje, jonka epäillään liittyneen hänen suhteellisen vapaamieliseen aborttikantaansa. Hävittyään senaattorin paikan 2004 ryhtyi lobbaamaan Washingtonissa useiden terveysalan järjestöjen puolesta. Daschlen ilmailualaa edustavaa puolisoa Linda Hallia sanotaan yhdeksi Washingtonin vaikutusvaltaisimmista lobbareista.

Varapresidentti Joseph Biden (s. 1942). Historioitsija, politologi ja juristi, pitkän linjan liberaali demokraattisenaattori Delawaresta. Nuorena aikuisena pääsi irti änkytyksestä lukemalla sinnikkäästi runoutta ääneen peilin edessä. Opiskeluaikana kansalaisoikeusaktiivisuutta. Pyrki itse presidentiksi ensimmäisen kerran jo 1988, mutta luopui ajatuksen jouduttuaan plagiointisyytteiden kohteeksi. Harkitsi ehdokkuutta 2004 ja oli mukana ehdokkaana näissä vaaleissa. Vetäytyi kisasta varhaisessa vaiheessa. Senaatin ulkoasianvaliokunnan pitkäaikainen jäsen ja puheenjohtaja. Kokenut ulkopoliitikko, mistä on maailmalla hyötyä. Vastusti 1991 Persianlahden sotaa, mutta kannatti hyökkäystä Irakiin 2003. Ensimmäinen katolinen varapresidentti. Bidenistä tuskin tulee George W. Bushin varapresidentin Dick Cheneyn tyyppistä kokemattoman presidentin jyrämäistä kummisetää. Cheneytä on sanottu maan historian vaikutusvaltaisimmaksi varapresidentiksi.

Valkoisen talon tiimin keskeisiä jäseniä

Kansliapäällikkö Rahm Emanuel (s. 1959). Erittäin vaikutusvaltainen asema Valkoisen talon henkilökunnan johtajana. Harrasti lukiossa balettia, yliopistotutkinto viestinnästä. Triathlonisti. Vuoden 1991 Persianlahden sodan aikana oli lyhyesti siviilivapaaehtoinen sotilastukikohdassa Israelissa. Kovaotteinen ja häikäilemätönkin politiikan tekijä ja strategi, mistä kutsumanimi Rahmbo. Armoton tyyli herättää helposti pahaa verta vastustajissa. Liberaali sosiaalikysymyksissä, mutta kulkee puolueen keskilinjaa. Edustajainhuoneen jäsen ennen nimitystään Valkoiseen taloon. Obaman läheinen ystävä Chicagosta, heitä yhdistää myös samanlainen tapa ajatella politiikasta. Läheiset suhteet myös Bill Clintoniin, jonka vaalikampanjassa aikoinaan toimi, mutta tuki nyt ehdokaskisassa Obamaa. Ollut myös investointipankkiirina, jolloin tienasi reilussa kahdessa vuodessa yli 16 miljoonaa dollaria. Vuonna 2000 Bill Clinton nimitti hänet asuntoluotopankki Freddie Macin hallintoneuvostoon. Erosi piakkoin Freddie Macin skandaalien takia.

Valerie Jarrett (s. 1956). Vastaa muun muassa suhteista osavaltioihin ja paikallishallintoihin. Iranissa syntynyt psykologian kandidaatti ja juristi, Barack Obaman ja hänen vaimonsa erittäin läheinen henkilökohtainen ystävä, "kuin sisko". Luonnehdittu kuuluvaksi pieneen joukkoon, jossa päätöksiä tehdään. Neuvottelija ja ongelmanratkaisija. Ei kokemusta politiikan teosta Washingtonissa. Obaman tuutori Chicagon ajoilta. Kiinteistöyhtiö Habitatin toimitusjohtaja nimitykseensä asti. Habitat on valvonut julkista asuntorakentamista Chicagossa, ja sitä on arvosteltu joidenkin projektien laiminlyönneistä. Ollut mukana Yhdysvaltojen "kakkoskaupungin" Chicagon paikallispolitiikassa. Jarrettin suku kuuluu Chicagon eliittiin.

David Axelrod (s. 1953). Tiivis ystävyys myös kansliapäällikkö Emanuelin kanssa. Obaman keskeinen neuvonantaja, poliittinen persoona, kutsuttu Obaman "Karl Roveksi" (Rove toimi pitkään George W. Bushin ykkösneuvonantajana). Axelrodia on luonnehdittu käytökseltään hillityksi ja ei-aggressiiviseksi. Axelrod suunnitteli Obaman vaalikampanjan ja loi sen linjaukset sekä keskeisen "Muutos"-viestin. Tutustui Obamaan 1992, oli nostamassa häntä senaattiin 2004. 1970- ja 80-luvuilla Chicago Tribunen politiikan toimittaja, sittemmin politiikan konsultti, oma alan firma AKP&D Message and Media, jolla on useita asiakkaita. Rakentanut aiemmin monien demokraattipoliitikkojen kampanjat. Läheiset suhteet myös Hillary Clintoniin. Poliittista nenää osoittaa, että kannattaa baseballissa molempia Chicagon suuria seuroja White Soxia ja Cubseja.

Lehdistöpäällikkö Robert Gibbs (s. 1971). Yliopistokoulutukseltaan politologi. Toimittajien kysymyksiin vastaava kommenttiautomaatti jo virkansa puolesta. Toiminut Obaman kanssa vuodesta 2004, ollut samalla neuvonantaja ja ajattelee asioista samalla tavalla. Tehnyt viime vuosina eniten töitä Obaman kanssa tunneissa laskettuna. Vähemmän hillitty kuin esimiehensä, mikä voi johtaa verbaalisiin yhteenottoihin toimittajien kanssa. Ylpeä etelävaltiolaisuudestaan, syntynyt Alabamassa. Amerikkalaisen jalkapallon kiihkeä ystävä, mutta pelasi opiskeluaikanaan jalkapallomaalivahtina.

Muut kabinettiministerit

Tom Vilsack (maatalous), Arne Duncan (opetusministeri), Shaun Donovan (asuntoministeri), Hilda Solis (työministeri), Ken Salazar (sisäministeri), Eric Shinseki (veteraaniasiat). Kauppaneuvotteluista vastaa Ron Kirk ja ympäristöhallinto EPA:a johtaa Lisa Jackson.

Lue myös:

    Uusimmat