Mainos

Obaman rauhanhankkeet ja ilmastouudistukset junnaavat paikoillaan

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui tänään sekä demokraattien että republikaanien johtajiston Valkoiseen taloon. Kahden viikon kuluttua pidettävässä palaverissa on tarkoitus keskustella siitä, miten asioita ryhdytään ajamaan tammikuussa aloittavassa, tiukasti kahtiajakautuneessa kongressissa.

- Meillä ei ole varaa kahteen kinastelun vuoteen vaan meidän on varmistettava, että kaikki toimivat yhdessä, Obama painotti.

Asiantuntijoiden mukaan niin Obaman ulkopoliittiset linjaukset kuin kotimaan uudistushankkeetkin ovat nyt vaarassa.

Obaman olisi esimerkiksi saatava Venäjän kanssa sovittu uusi Start-sopimus ratifioitua. Presidentti on painottanut, että senaatin olisi hyväksyttävä sopimus vielä tämä vuoden puolella.

- Haluan lähettää maailmalle viestin, että olemme vakavissamme ydinaseriisunnassa, hän painotti.

- Uskomme, että takanamme on riittävästi ääniä, jotta saamme sopimuksen läpi senaatissa. Kyse on siitä, milloin sopimus saadaan äänestykseen, täydensi ulkoministeri Hillary Clinton Uuden-Seelannin-vierailullaan.

Sopimuksen ratifiointiin vaaditaan 67 ääntä satajäsenisessä senaatissa.

Energiauudistukset jäihin

Obama on myös vakuuttanut, että Yhdysvallat ryhtyy johtamaan taistelua ilmaston lämpenemistä vastaan. Presidentti ei ole kuitenkaan saanut omaa energialakiesitystään liikahtamaan mihinkään, eikä lain edistymiseen seuraavien kahden vuoden aikana usko kukaan.

Melkoinen osa uusista kongressin republikaanijäsenistä ei luota teoriaan ilmaston lämpenemisestä ja osa pitää sitä silkkana huuhaana. Lisäksi Obaman energiapolitiikan kovimmat vastustajat ovat valtaamassa keskeisten valiokuntien puheenjohtajuudet edustajainhuoneessa.

Molemmat puolueet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltain on päästävä eroon tuontiöljyriippuvuudesta.

- Demokraatit ja republikaanit voivat ajaa tätä asiaa yhdessä, toivoi Obama.

Siihen tarvitaan kuitenkin paljon poliittista tahtoa, sillä republikaanit haluavat lisätä öljynporausta Yhdysvalloissa, demokraatit taas lisätä vaihtoehtoista energiantuotantoa, kuten tuulivoimaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.