Obaman Nobel otettu vastaan ristiriitaisin tuntein

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Nobel-voitto on kirvoittanut kirjavia kommentteja eri maiden sanomalehdissä. Yhdysvalloissa myös monet Obamaa vaaleissa kannattaneet lehdet suhtautuivat rauhanpalkintoon nihkeästi.

- Ylenpalttinen ylistys voi olla ei-toivottua ja kiusallista. On vaikea ymmärtää, miksi palkinto annettiin Obamalle näin pian hänen kautensa alussa. Nobel-komitea ei vain nolannut Obamaa, vaan myös vähensi koko palkinnon uskottavuutta, kirjoitti Los Angeles Times.

Samoilla linjoilla oli myös toinen Obaman tukija, Washington Post.

- Tämä oli outo valinta, joka saa lähes kiusaantumaan palkitun puolesta. Sopivampi aika palkinnolle olisi ollut sitten, kun Obaman ponnistelut ovat tuottaneet tulosta, lehti kirjoitti.

Konservatiivinen Wall Street Journal nimitti Obaman voittoa "hämmentäväksi", kun taas Boston Globe piti palkintoa arvokkaana tunnustuksena Yhdysvalloille.

"Kuin kirjallisuuden Nobel esikoiskirjailijalle"

Obaman voitto jakoi mielipiteitä myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Monet arvostelivat rauhanpalkinnon muuttuneen vain politiikan välineeksi.

- Tämä on yksi Nobel-komitean yllättävimmistä ja samalla poliittisimmista valinnoista, kirjoitti brittiläinen Daily Telegraph.

Lehti huomautti, että Nobel-ehdokkaiden asettamisen takaraja umpeutui vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Obama oli vannonut virkavalansa.

Ruotsissa Svenska Dagbladet vertasi Obaman voittoa siihen, että kirjallisuuden Nobel olisi annettu esikoiskirjailijalle.

Japanin media arvioi, että palkinto kasvattaa kansainvälisiä odotuksia Obaman hallintoa kohtaan.

- On vielä epävarmaa, pystyykö hän saavuttamaan tavoitteitaan -- monimutkaisia kansainvälisiä konflikteja ei ratkota vain voittamalla Nobel-palkintoja, Asahi Shimbun -sanomalehti kirjoitti.

Osassa islamilaista maailmaa Yhdysvaltain presidentin palkinto otettiin vastaan ilolla.

- Obama on poikkeuksellinen henkilö. Hän johtaa arvoilla ja asenteella, jotka jakavat kaikki maailman hyvät ihmiset, kirjoitti Jakarta Globe Obaman entisessä asuinmaassa Indonesiassa.

Bangladeshissa ilmestyvä Daily Star kuvaili palkintoa tunnustukseksi innostukselle ja idealismille, joita Obama on tuonut maailmanpolitiikkaan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat