Mainos

Obaman johto vakiintumassa

Yhdysvaltain talouskriisi ja presidenttiehdokkaiden perjantainen väittely ovat nostaneet demokraattien Barack Obaman kiistattomaan, joskin niukkaan, gallup-johtoon. Viimeksi kuluneen viikon aikana tehdyistä seitsemästä valtakunnallisesta mittauksesta viisi osoittaa Obaman johtavan republikaanien John McCainia 5-6 prosenttiyksiköllä. Yksi mittaus näyttää Obaman johdoksi peräti kahdeksan pinnaa, mutta McCainille antaa toivoa tutkimus, jonka mukaan hän johtaa kahdella prosenttiyksiköllä.

Mielipidemittauksissa on ollut viime viikkoina huomattavaa hajontaa, mutta äänestäjien päähuomion kääntyminen talouskysymyksiin on vahvistanut Obaman asemia. Käänne on hyvin samantyyppinen, joka nähtiin päinvastaiseen suuntaan Venäjän ja Georgian konfliktin aikana. Silloin uskottavana ja vahvana ulkopoliittisena johtajana profiloitunut McCain nousi gallupeissa.

Molempia ehdokkaita on kritisoitu siitä, että he eivät ole esittäneet selkeää ratkaisua talouskriisiin, mutta Obaman rauhallisempi ja viileämpi ote tuntuu miellyttäneen monia. Takavuosia kehnomman palkkakehityksen kohdannut keskiluokka, ja nimenomaan keskiluokan taloustilanteen kohentaminen, on ollut yksi Obaman kampanjan johtavia teemoja.

Kantaansa panttaavia paljon

Epätietoisten äänestäjien osuus on kasvanut rahoituskriisin aikana. Lähes joka kymmenennelle äänestäjälle on tällä hetkellä mahdotonta ottaa kantaa kummankaan pääehdokkaan tai pienpuolueiden ehdokkaiden puolesta. Vaalibloggari Jay Cost muistuttaa realclearpolitics.com-sivustolla myös siitä, että moni gallupeissa kantansa ilmoittava voi vielä vaihtaa ehdokasta. Vuosien 1996 ja 2000 presidentinvaaleissa lähes joka kolmas äänestäjä teki päätöksensä vasta viimeisen vaaleja edeltävän kuukauden aikana. Neljä vuotta sittenkin viime hetken päättäjiä oli yli viidennes äänestäjistä.

Miljoonia ääniä on siis vielä kaapattavissa ennen vaalipäivää, marraskuun neljättä.

(MTV3)

Lue myös: |

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.