Mainos

Obaman ja Clintonin väittelyssä kireä tunnelma

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevat senaattorit Barack Obama ja Hillary Clinton ottivat tiistaina yhteen väittelyssä jo 20. kerran. Ennen ensi viikon ratkaisevaksi luonnehdittua Ohion esivaalia käyty väittely oli tunnelmaltaan huomattavasti muutamaa aiempaa vaalikeskustelua kireämpi.

Alakynnessä oleva Clinton yritti käydä varsin ärhäkästi Obaman kimppuun, mutta ei pystynyt juurikaan järkyttämään tyynenä pysynyttä vastustajaansa. Clinton antoi myös ymmärtää väittelyn aikana, että media kohtelee häntä epäreilusti.

- Minusta on hieman omituista, että joudun vastaamaan toistuvasti ensimmäisenä kysymyksiin, valitti hän väittelyn isännille.

Clinton joutui selittelemään, miksi hän on aikaisemmin ylistänyt miehensä Bill Clintonin presidenttikaudella solmittua Nafta-vapaakauppasopimusta. Ohion osavaltio on kärsinyt pahasti työpaikkojen katoamisesta halvemman työvoiman maihin. Sittemmin Clinton onkin vakuuttanut olevansa valmis muokkaamaan sopimusta.

Analyytikot: Tasainen väittely

Poliittisten analyytikkojen mukaan kumpikaan ehdokkaista ei onnistunut tekemään vahinkoa vastapuolelle keskustelun aikana, mutta ei myöskään saavuttanut selkeitä voittoja. Clinton korosti entistä voimakkaammin olevansa taistelija, joka pystyy lyömään sekä vastustajan vaalissa että vastustajat kongressissa Valkoisen talon valtiaana.

Obama puolestaan pysytteli rauhallisena ja korosti sitä, kuinka hän pystyy yhdistämään maan yli puoluepoliittisten rajojen.

- Olen tehnyt selväksi sen, että toivo ei riitä, Obama vastasi Clintonille, joka on syyttänyt häntä haihattelusta ja tyhjistä puheista.

Kilpakaksikko on varsin samoilla linjoilla kaikissa merkittävissä kysymyksissä, ja siksi väittely juuttuikin välillä juupas-eipäs-jankutukseksi pikkuasioista.

Supertiistai kakkonen

Clinton kompastui väittelyssä yhteen pikkuseikkaan: hän puhui sujuvasti tulevista Venäjän presidentinvaaleista, mutta kompuroi johtavan ehdokkaan Dmitri Medvedevin nimen muistamisen ja ääntämisen kanssa.

Ensi viikon tiistain esivaalirypäs on jo ristitty epävirallisesti supertiistai kakkoseksi, koska siinä on niin paljon pelissä. Texasin, Ohion, Rhode Islandin ja Vermontin osavaltioiden äänestäjät ovat varsin ratkaisevassa asemassa, kun demokraattiehdokkaasta päätetään.

Clintonin on saatava reilut voitot sekä Ohiossa että Texasissa, jos hän mielii jatkaa kamppailua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.