Mainos

Obaman haaveena ydinaseeton maailma

Yhdysvallat sitoutuu vähentämään oman maansa ydinaseita. Yhdysvaltain presidentti BarackObama on kertonut tänään Prahassa näkemyksestään, jonka pohjalta voisi päästä ydinaseettomaan maailmaan.

Obama pyrkii myös saattamaan täydellisen ydinkoekiellon voimaan Yhdysvalloissa ja edistämään neuvotteluja sopimuksesta, jolla asekelpoisen ydinmateriaalin tuotanto lopetettaisiin valvotusti.

Obama on myös tarjoutunut isännöimään maailmanlaajuista huippukokousta, joka suunnittelisi keinoja ydinaseiden leviämisen estämiseksi.

Ydinaseriisunta on kirjattu jo vuonna 1970 voimaan tulleeseen ydinsulkusopimukseen (NPT). Ydinasevaltoja on arvosteltu siitä, että ne eivät ole edenneet riittävän nopeasti kohti tavoitetta.

Sopimus täydellisestä ydinkoekiellosta solmittiin vuonna 1996, ja tähän mennessä sen on ratifioinut 148 maata. Jotta sopimus tulisi voimaan, siihen pitäisi osallistua myös Kiinan, Intian, Pakistanin, Israelin, Iranin ja Pohjois-Korean.

Niin kauan kuin ydinaseita kuitenkin on olemassa, Yhdysvallat aikoo ylläpitää omaa ydinaseistustaan uhkana vihollisia vastaan ja liittolaisten vakuutena, sanotaan Valkoisen talon lausunnossa

Katso Helena Petäistön raportti Prahasta (Seitsemän uutiset 5.4.200)

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.